UR bloggar på Folkbildningsnätet

UR bloggar på Folkbildningsnätet

På UR-bloggen skriver Björn Appelgren, mediepedagog på UR. Här tipsar han om nya program och serier. Allt som rör folkbildning och UR kommer du att kunna läsa om här.

Björn har arbetat på UR sedan 2010 och har en bakgrund som gymnasielärare i svenska och mediekunskap.

Har nyligen gett upp ambitionen att kunna mycket om lite och satsar istället på att veta lite om allt.

Utbildningsfrågor, familj (kanske borde stå först), musik, film och styrelsearbete i Manchester Uniteds svenska supporterförening upptar fritiden.

Kontakta Björn här: bjorn.appelgren@ur.se

 • God jul och gott nytt år - med mod och allmännare

  2016-12-08

  Snart är 2016 slut. Ett intensivt år för undertecknad. Det finns en stor bank av komptid att plocka ut och därför vill jag redan nu önska er som läser en riktigt god jul och ett gott nytt år.

  Två tips skickar jag med till julledigheten. Två lyssningstips.

  Mod - En podd där personer med olika bakgrund berättar om hur de har övervunnit rädslor och känt sig modiga. Hör Selma som är troende muslim, Linn som blev gravid när hon var 15 år, Yasin som är ensamkommande flyktingbarn och Daniel som är yrkesmilitär med utlandstjänstgöring.

  Allmännare - En podd om hur det är att vara en så kallad "allmännare", det vill säga en som går den allmänna linjen på folkhögskolan. Podden är gjord tillsammans med deltagare på Skurups Folkhögskola i Skåne.

  UR stor inför en del förändringar 2017. Förhoppningsvis kan jag fortsätta skriva här även nästa år.

  Ha det bäst!

   

 • Lär dig mer om normkritik med Bildningsbyrån

  2016-10-06

  Diskussionen om normkritik har var intensiv på ledarsidor och sociala medier under senare tid.

  Därför vill jag tipsa om nya Bildningsbyrån - normkritik.

  14 avsnitt om vad det innebär att vara normkritisk och vad en norm egentligen är? Bildningsbyrån reder ut centrala begrepp inom normkritik och besvarar frågor om normer.

  Taggar:

 • UR vill ha synpunkter från folkbildningens musikverksamhet

  2016-09-02

  I höst vill UR:s folkbildningsredaktion träffa er som organiserar musikverksamheterna i den organiserade folkbildningen. Bjud gärna in dem så berättar de mer om kommande musikprogram! Ni når dem enklast per e-post på folkbildning@ur.se

  Hoppas på många svar!

 • Föreläsningsserie om "Den automatiserade framtiden"

  2016-08-25

  Snart har UR​:s dokumentär "Den automatiserade framtiden" premiär och tillsammans med Folkuniversitetet i Stockholm​ har vi dessutom sytt ihop en fördjupande föreläsningsserie. Det kanske kan vara något att anmäla sig till innan du kan se filmen :)

  29/9: Empati och High Tech, Anders Ekholm

  3/11: Robotik - interaktiva och samarbetande system, Danica Kragic

  15/12: Robotrevolutionen - Sverige i den nya maskinåldern, Stefan Fölster

 • Om mänskliga rättigheter med MiffoTV

  2016-08-17

  Tillbaka efter sommar och semester, hoppas att ni som läser har haft det lika bra som jag.

  På UR inleder vi hösten med ett program som utgår från de mänskliga rättigheterna. Det är gänget från MiffoTV som har gett sig ut på en roadtrip i Sverige för att undersöka vad ett gott liv är. Programmet heter MiffoTV - Vägen till frihet och i samarbete med Röda Korsets folkhögskola har det tagits fram en lärarhandledning, som du hittar här. Till huvudserien har det även producerats en rad kortare program under titeln Lite om mänskliga rättigheter, som även den ingår i lärarhandledningen.

  Programmet har i tester visat sig passa bäst på grundläggande nivå och allmän kurs. Den stora förtjänsten är att det "provocerar" och "ger uppslag till diskussion" som en deltagare på Röda Korsets folkhögskola uttryckte sig.

  Tips: tidigare har UR även gjort Bildningsbyrån - mänskliga rättigheter.

 • Nyanländ

  2016-05-04

  I det här inlägget vill jag tipsa om Nyanländ, en ny Facebook-sida för den som är ny i Sverige. På sidan kommer tv-serien med samma namn att publiceras och den som vill kan även ställa frågor samt komma med önskemål på innehåll.

  Till Facebook-sidan Nyanländ >>

  Tipsa gärna alla som kan tänkas ha nytta av sidan!

  Längre information, taget direkt från Nyanländ på Facebook:

  För att etableras och integreras i ditt nya land är det viktigt att du har grundläggande kunskap om dina rättigheter, skyldigheter och möjligheter. 

  Vårt mål är att försöka besvara dina frågor och fungera som en enkel och inspirerande guide i hur Sverige fungerar; Hur kan jag studera vidare i Sverige? Var ska jag vända mig om jag blir sjuk? Hur anmäler jag mina barn till dagis? Vilka myndigheter sköter vad egentligen? 

  Serien produceras av Utbildningsradion (UR) som gör utbildningsprogram för bland annat sfi, studieförbunden och universiteten.

 • Samtal om framtida samverkan på UR-dagarna 2016

  2016-04-22

  Den 14-15 april var jag med och anordnade UR-dagarna för landets mediecentraler och den oraniserade folkbildningen.

  Dag 1 ägnades åt att vi på UR gav smakprov ur årets programutbud. Folkbildninsredaktionen här på UR bidrog med Bildningsbyrån - rymden, Min livstid, Läs och levScenerna som förändrade filmen samt information om kommande program för nyanlända, program om Sapmis historia, en dokumentär om den automatiserade framtidens påverkan på arbetsmarknaden och Miffo-TV om mänskliga rättigheter.

  Dag 2 ägnades samtal och diksussion kring hur UR och den organiserade folkbildningen kan samverka framledes. Vi utgick ifrån tre huvudfrågor:

  1. Hur ser ditt dröm-UR ut?
  2. Folkbildningens närmsta framtid?
  3. Folkbildningens deltagare nu?

  Folkbildningsredaktionen fick massa intressanta synpunkter för kommande arbete, mycket tack vare att nästa alla studieförbund och representanter från sju olika folkhögskolor deltog (alla var såklart inbjudna). Närvarade gjorde också Folkbildningsrådet, FSO, nättidningen Re:flex, Studieförbunden och Learnify. Nästa steg blir att konkretisera alla idéer till en rimlig och genomförbar handlingsplan. Vi återkommer!

  Tack alla som deltog. Arbetet går framåt!

 • Nu kan du podda UR:s radioprogram

  2016-01-29

  För att göra folkbidningsredaktionens radioprogram mer lättillgängliga för folkbildningens deltagare (och alla andra) har UR, sedan en tid tillbaka, arbetat för att kunna släppa dem som poddar. Nu är det arbetet äntligen klart och du hittar dem på länkarna nedan:

  Bildningsbyrån │ Mifforadio │ Barnaministeriet

  Trevlig lyssning!

  Taggar:

 • Praktisera på UR

  2016-01-27

  Just nu finns det en fin praktikplats på UR att söka för den som studerar film‬, ‪‎tv, ‎journalistik, ‪‎historia‬ och/eller ‪‎normkritik‬ på eftergymnasial nivå. Mer information här >>

  Dela gärna den här informationen till alla som du tror kan vara intresserade!

 • Nytt program för filmstuderande - Scenerna som förändrade filmen

  2016-01-20

  Scenerna som förändrar filmen (länk till ur.se) fullbordar UR:s trilogi i populärkulturhistoria riktad till folkhögskolor och studieförbund. Formatet är detsamma som i Programmen som förändrade TV och Låtarna som förändrade musiken.

  I åtta halvtimmeslånga program porträtteras enskilda filmer och scener, som på något vis blivit stilbildande för efterkommande filmer genom att introducera nya berättargrepp, tekniska innovationer eller på annat sätt varit trendskapande. Serien behandlar den västerländska filmhistorien och koncentrerar sig på perioden från andra världskriget till idag.

  Jag ställde några frågor till programmets projektledare och producent Magnus Sjöström.

  Varför har du gjort Scenerna som förändrade filmen?

  - Scenerna som förändrade filmen är gjord för att introducera filmstudenter till några av filmmediets viktigaste sentida innovationer. Serien är inte tänkt att ge en heltäckande redogörelse av filmens utveckling utan snarade inspirera till eget utforskande och ge en och annan aha-upplevelse. Varje program innehåller tre fördjupande reportage i vilka vi återbesöker filmscenernas inspelningsplatser och träffar människorna som var med och skapade scenerna. Sammantaget finns alltså 24 reportage tillgängliga för lärare och studenter att diskutera eller bygga lektioner och övningar kring.

  Vilken film var roligast att göra reportage om?

  - Det var väldigt spännande att följa med Akira Kurosawas ständiga scripta Teryou Nogami in på klassiska Toho Studios utanför Tokyo där Kurosawa spelade in de flesta av sina filmer. Nogami var en gammal men superpigg dam som uppmanade vår fotograf Niclas Jensen att skynda på för att hänga med henne i svängarna. Besöket avslutades i det klipprum där hon och Kurosawa tillbringade många nätter med att klippa ihop dagstagningarna till bland annat Yojimbo.

  Vad har du själv lärt dig av att göra serien?

  - Jag har haft mängder av aha-upplevelser under inspelningen. Det var intressant att se hur man kunde härleda nya uttrycksmöjligheter för filmare till enskilda händelser, till exempel kameraåkningen i Rocky när Sylvester Stallone springer uppför trapporna till konstmuseet i Philadelphia. Garret Brown, uppfinnare av Steadicam, berättade hur han i och med den scenen blev överhopad av erbjudanden, bland annat från Stanley Kubrick. Kubrick höll på att förbereda inspelningen av The Shining, och det är svårt att tänka sig hur Shining hade sett ut - eller känts - utan sina många steadicam-åkningar.

  Din favoritfilm bland de som ni gjort reportage om och din absoluta favoritfilm?

  - Min egen filmsmak är fruktansvärt bred. Jag älskar tillexempel alla filmer i seriens avsnitt fem, trots att de är väldigt olika. Avståndet mellan Tarkovskijs Stalker och Baron Cohens Borat kan liksom inte bli större, men båda filmerna är fantastiska bedrifter och skapade nya uttryck och arbetsmetoder.

  Varför avgränsningen till västerländsk filmhistoria från andra världskrigets slut och framåt?

  - Den geografiska och tidsmässiga avgränsningen är gjord för att inte uppgiften skulle svälla bortom formatet på 8x30 minuter och för att få mer tid att berätta om den mer moderna delen av filmhistorien. Seriens olika filmporträtt är utvalda efter samtal med sakkunniga filmhistoriker, bland annat på Stockholms Universitet. Premissen har varit att scenerna skulle representera en betydande händelse, som skapade ringar på vattnet i filmens utveckling.

  Se Scenerna som förändrade filmen här >>