UR bloggar på Folkbildningsnätet

UR bloggar på Folkbildningsnätet

På UR-bloggen skriver Björn Appelgren, mediepedagog på UR. Här tipsar han om nya program och serier. Allt som rör folkbildning och UR kommer du att kunna läsa om här.

Björn har arbetat på UR sedan 2010 och har en bakgrund som gymnasielärare i svenska och mediekunskap.

Har nyligen gett upp ambitionen att kunna mycket om lite och satsar istället på att veta lite om allt.

Utbildningsfrågor, familj (kanske borde stå först), musik, film och styrelsearbete i Manchester Uniteds svenska supporterförening upptar fritiden.

Kontakta Björn här: bjorn.appelgren@ur.se

 • Tack för att ni finns :) Hej då!

  2017-06-02

  Det här är ett svårt blogginlägg att skriva. Jag gör det med tårar i ögonen.

  Det är mitt sista blogginlägg på Folkbildningsnätet. Nu väntar andra uppgifter för mig på UR.

  I sju år har jag jobbat med och nära folkbildningen, dess paraplyorganisationer, studieförbund och folkhögskolor. Det har varit extremt lärorikt och givande. Tack för allt. Jag har träffat så många fantastiska folkbildare, som alla har gett mig (en legitimerad gymnasielärare) nya perspektiv på bildning och utbildning. Ni är bäst! Fortsätt med ert fantastiska jobb. För mig är folkbildningen bland det finaste Sverige har. Jag kommer bära med mig allt ni har lärt mig för alltid.

  I nuläget är det ännu oklart om någon från UR tar över efter mig på just den här ytan, men innan det är bestämt kan ni följa UR:s folkbildningsarbete här >>

  Jag hoppas att jag får chansen att möta er snart igen. Kanske är jag då ännu närmare, eller till och med i, den organiserade folkbildningens fantastiska värld :)

  All kärlek,
  Björn Appelgren

 • Samtal med historielärare

  2017-05-18

  I början av året sökte UR folkhögskollärare i historia för inspelning av fyra samtal om historiundervisning. Nu är programmet klart :)

  Samtal med historielärare handlar om historisk empati, vikten av att anlägga olika perspektiv på historien, stoffurval till undervisningen och historiebruk. Du hittar programmen här >>

  Hoppas ni tittar och vill diskutera vidare. Och DELA gärna samtalen om du tycker de är bra.

  Programmen finns också som poddar på @UR_Pedagogernas podcast här >>

  Medverkande folkhöskollärare:

  • Lisa Andersson, Malmö Folkhögskola
  • Marc Harding, Kista Folkhögskola
  • Eric Gustafsson, Röda Korsets Folkhögskola Stockholm
  • Andreas Wihlborg,Katrinebergs folkhögskola
 • Lärare i historia sökes!

  2017-02-01

  Hej igen!

  Hoppas 2017 har startat på ett bra sätt. På UR är det full fart i alla fall.

  Just nu letar UR efter gymnasielärare och folkhögskolelärare i historia (+ samhällskunskap är en bonus) som kan tänka sig att ingå i en referensgrupp och/eller vara deltagare i ett program om skolans historieämne som ska spelas in i mars.

  Vi söker framför lärare som har ett intresse för, eller erfarenhet av, att få in något av följande perspektiv i historieundervisningen:

  Migrationens historia
  Förortens (utkantssamhällets) historia
  Glesbygdens historia
  Afrosvenskars historia
  ”Neutralitetens” historia
  Kvinnors historia
  Transpersoners historia
  Funktionsnedsattas historia

  Hör av dig till Kristin Botås för mer information: kristin.botas@ur.se eller 073-3642399

  MVH, Björn och Kristin

  Taggar:

 • God jul och gott nytt år - med mod och allmännare

  2016-12-08

  Snart är 2016 slut. Ett intensivt år för undertecknad. Det finns en stor bank av komptid att plocka ut och därför vill jag redan nu önska er som läser en riktigt god jul och ett gott nytt år.

  Två tips skickar jag med till julledigheten. Två lyssningstips.

  Mod - En podd där personer med olika bakgrund berättar om hur de har övervunnit rädslor och känt sig modiga. Hör Selma som är troende muslim, Linn som blev gravid när hon var 15 år, Yasin som är ensamkommande flyktingbarn och Daniel som är yrkesmilitär med utlandstjänstgöring.

  Allmännare - En podd om hur det är att vara en så kallad "allmännare", det vill säga en som går den allmänna linjen på folkhögskolan. Podden är gjord tillsammans med deltagare på Skurups Folkhögskola i Skåne.

  UR stor inför en del förändringar 2017. Förhoppningsvis kan jag fortsätta skriva här även nästa år.

  Ha det bäst!

   

 • Lär dig mer om normkritik med Bildningsbyrån

  2016-10-06

  Diskussionen om normkritik har var intensiv på ledarsidor och sociala medier under senare tid.

  Därför vill jag tipsa om nya Bildningsbyrån - normkritik.

  14 avsnitt om vad det innebär att vara normkritisk och vad en norm egentligen är? Bildningsbyrån reder ut centrala begrepp inom normkritik och besvarar frågor om normer.

  Taggar:

 • UR vill ha synpunkter från folkbildningens musikverksamhet

  2016-09-02

  I höst vill UR:s folkbildningsredaktion träffa er som organiserar musikverksamheterna i den organiserade folkbildningen. Bjud gärna in dem så berättar de mer om kommande musikprogram! Ni når dem enklast per e-post på folkbildning@ur.se

  Hoppas på många svar!

 • Föreläsningsserie om "Den automatiserade framtiden"

  2016-08-25

  Snart har UR​:s dokumentär "Den automatiserade framtiden" premiär och tillsammans med Folkuniversitetet i Stockholm​ har vi dessutom sytt ihop en fördjupande föreläsningsserie. Det kanske kan vara något att anmäla sig till innan du kan se filmen :)

  29/9: Empati och High Tech, Anders Ekholm

  3/11: Robotik - interaktiva och samarbetande system, Danica Kragic

  15/12: Robotrevolutionen - Sverige i den nya maskinåldern, Stefan Fölster

 • Om mänskliga rättigheter med MiffoTV

  2016-08-17

  Tillbaka efter sommar och semester, hoppas att ni som läser har haft det lika bra som jag.

  På UR inleder vi hösten med ett program som utgår från de mänskliga rättigheterna. Det är gänget från MiffoTV som har gett sig ut på en roadtrip i Sverige för att undersöka vad ett gott liv är. Programmet heter MiffoTV - Vägen till frihet och i samarbete med Röda Korsets folkhögskola har det tagits fram en lärarhandledning, som du hittar här. Till huvudserien har det även producerats en rad kortare program under titeln Lite om mänskliga rättigheter, som även den ingår i lärarhandledningen.

  Programmet har i tester visat sig passa bäst på grundläggande nivå och allmän kurs. Den stora förtjänsten är att det "provocerar" och "ger uppslag till diskussion" som en deltagare på Röda Korsets folkhögskola uttryckte sig.

  Tips: tidigare har UR även gjort Bildningsbyrån - mänskliga rättigheter.

 • Nyanländ

  2016-05-04

  I det här inlägget vill jag tipsa om Nyanländ, en ny Facebook-sida för den som är ny i Sverige. På sidan kommer tv-serien med samma namn att publiceras och den som vill kan även ställa frågor samt komma med önskemål på innehåll.

  Till Facebook-sidan Nyanländ >>

  Tipsa gärna alla som kan tänkas ha nytta av sidan!

  Längre information, taget direkt från Nyanländ på Facebook:

  För att etableras och integreras i ditt nya land är det viktigt att du har grundläggande kunskap om dina rättigheter, skyldigheter och möjligheter. 

  Vårt mål är att försöka besvara dina frågor och fungera som en enkel och inspirerande guide i hur Sverige fungerar; Hur kan jag studera vidare i Sverige? Var ska jag vända mig om jag blir sjuk? Hur anmäler jag mina barn till dagis? Vilka myndigheter sköter vad egentligen? 

  Serien produceras av Utbildningsradion (UR) som gör utbildningsprogram för bland annat sfi, studieförbunden och universiteten.

 • Samtal om framtida samverkan på UR-dagarna 2016

  2016-04-22

  Den 14-15 april var jag med och anordnade UR-dagarna för landets mediecentraler och den oraniserade folkbildningen.

  Dag 1 ägnades åt att vi på UR gav smakprov ur årets programutbud. Folkbildninsredaktionen här på UR bidrog med Bildningsbyrån - rymden, Min livstid, Läs och levScenerna som förändrade filmen samt information om kommande program för nyanlända, program om Sapmis historia, en dokumentär om den automatiserade framtidens påverkan på arbetsmarknaden och Miffo-TV om mänskliga rättigheter.

  Dag 2 ägnades samtal och diksussion kring hur UR och den organiserade folkbildningen kan samverka framledes. Vi utgick ifrån tre huvudfrågor:

  1. Hur ser ditt dröm-UR ut?
  2. Folkbildningens närmsta framtid?
  3. Folkbildningens deltagare nu?

  Folkbildningsredaktionen fick massa intressanta synpunkter för kommande arbete, mycket tack vare att nästa alla studieförbund och representanter från sju olika folkhögskolor deltog (alla var såklart inbjudna). Närvarade gjorde också Folkbildningsrådet, FSO, nättidningen Re:flex, Studieförbunden och Learnify. Nästa steg blir att konkretisera alla idéer till en rimlig och genomförbar handlingsplan. Vi återkommer!

  Tack alla som deltog. Arbetet går framåt!