Sveriges Utbildningsradio AB

UR är en del av svensk public service tillsammans med Sveriges Radio och SVT. Uppdraget är att producera och sända kunskapsprogram som breddar, kompletterar och förstärker det andra gör inom utbildningsområdet.

Folkbildningsnätet har folkbildningens uppdrag att vara mediecentral för UR:s alla radio- och TV-program.

Här nedan ser du ett redaktionellt urval av program - en länk där du kan få en översikt över alla program finns också där.

Röster och rötter : Kejsarinnan av blues
Ljud

Röster och rötter : Kejsarinnan av blues

Detta är ett radioprogram Bessie och hennes bror sjunger på gatorna för att försörja sig. På nätterna går hon ut på stan och tjuvlyssnar på jazzmusiken och bluesmusiken på stadens barer.

Musik för att påverka
Video

Musik för att påverka

Panelsamtal om musikens makt. Varför skriver man musik och sjunger? Demokrati och frihet är viktigt för musiker. Utan det kan de inte sjunga eller skriva om vad de vill. Medverkande: Ramy Essam, musiker; Ian Smith, musiker; Stina Nilsson, musiker. Inspelat den 8 juni 2015 på Filmstaden Sergel i Stockholm. Arrangör: Polar music prize.

Att flyga genom rymden i realtid
Video

Att flyga genom rymden i realtid

Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering, visar ett nytt visualiseringsprogram som kan ta oss från jorden till Mars, Pluto och ut ur vårt solsystem, vidare ut i oändligheten.

Se alla UR-material