Här hittar du flera viktiga och användbara verktyg och resurser för möten och lärande. Studiematerial, kommunikation, diskussion och samarbete, tv- och radioprogram, sociala medier för folkbildning
Det mesta av innehållet är fritt för alla att använda, men ett större utbud erbjuds till dem som loggar in med sitt Folkbildningsnätskonto. Det mesta av innehållet är fritt för alla att använda, men ett större utbud erbjuds till dem som loggar in med sitt Folkbildningsnätskonto
Din webbläsare har Javascript inaktiverat, detta gör att vissa funktioner på sidan inte fungerar som de ska. Aktivera Javascript för att få den bästa upplevelsen. Besök denna sida om du är osäker på hur du aktiverar Javascript: www.enable-javascript.com
Ett rundabordssamtal om folkbildningens flexibla lärande
DigiUP-projektet och Folkbildningsnätet bjöd in kursen ”Anpassad IT – vägen till digital delaktighet” från Mora folkhögskola med ledare Kerstin Gatu till en seminariedag på Folkbildningshuset i Stockholm i början av oktober. Med fanns också stödpersoner, tekniker och pedagoger.
I en workspace på Tollare folkhögskola i februari 2016 samlades ett gäng lärare från hela landet för att arbeta med egna studiematerial.
I en serie skapande övningar från Come on! Create! finns videon Häll och Dräll
Alexander Bengtsson från Expo om kollektiv rädsla
Hur kan vi inom folkbildningen bidra till lärandet för hållbar utveckling? Genom vår kursplanefrihet har vi unika möjligheter att ta oss an det helhetsperspektiv som krävs.
Varför blir stålull tyngre efter den brunnit i luft? Hitta svaret på Labbet
Den här filmen visar hur man kan ljussätta ett porträttfotografi på tre klassiska sätt. Från ett studiematerial av Sunderby folkhögskola.
Koordinatsystem uppritat på skolgården där det övas på koordinater (stafett är populärt), linjära funktioner och ekvationslösning.
ICAEs generalsekreterare Katarina Popovic talar om vuxenutbildningens och folkbildningens roll i den nya utvecklingsagendan, Post 2015, som FN beslutar om i september 2015.
Från Rörelsefolkhögskolorna kongress april 2015; statsrådet Aida Hadzialics om folkhögskolornas roll och uppdrag.
Kan vi balansera uppkoppling med ned- och avkoppling, och i så fall på vilka villkor och med vilka konsekvenser?
Alice Bah Kuhnke träffade lärare och elever vid en träff på Tollare folkhögskola.
Pengar spelar en mycket viktig roll i våra liv, men vad är de egentligen? Ekonomijournalisten Andreas Cervenka i sändning från Folkbildningsnätet.
Direktsändning 18 december 10.00 - 12.00
Vi textar nu de videor som vi själva producerar. Se här hur du gör
Digital delaktighet blir alltmer en förutsättning för att kunna utöva medborgarskapet i samhället. Vad krävs för att stärka den digitala utvecklingen inom folkbildningen?
Workspace är en arbetsform där ett antal människor samlas och under under en begränsad tid hjälps åt att förverkliga idéer och att utarbeta koncept.
Folkbildningen förändras. I hela landet utvecklas nya metoder för lärande. Folkbildningsnätet, med sina nära 30 000 användare, är en självklar utgångspunkt för denna utveckling.
- en inspirationsbank kring hantverk i lera
Vilka är fördelarna med att ha kurser på distans? Här får du sju goda skäl!
Folkhögskoleprojektet "Inkludera mera" genomförde 14 maj ett webbsänt seminarium som går att ta del av här
Heli Nordberg, rektor på Fellingsbro folkhögskola, berättar om skolans resa mot ökade IKT-inslag, om eldsjälar och om hur man – som rektor – kan arbeta och utvecklas inom det flexibla lärandet.
34 folkhögskolor samarbetar med EXPO och lokala ungdomsorganisationer för att utveckla metoder för ett mer inkluderande samhälle.
Nyhetsbyrån IPS (Inter Press Service), världens ledande leverantör av information om globala frågor, har ett nätverk av journalister i mer än 100 länder.
Under våren och sommaren 2013 har Folkbildningsrådets uppdrag med flexibelt lärande utvärderats.
Ett livslångt lärande innebär att vi som vuxna under hela livet får lära oss nya saker.Deltagare som haft framgång med sitt flexibla lärande delar här med sig av sina erfarenheter.
Här får du en presentation av alla resurser som Folkbildningsnätet erbjuder. Videon är producerad av en grupp filmare från Kulturens Bildningsförbund.
Vi sände vi direkt om nya FirstClass 12. Medverkade gjorde Nicke Holgersson från ett.se och Folkbildningsnätets Ronny Schueler.
FirstClass har nu i version 12 fått en ny webbplattform. I denna video får du en första introduktion till hur det fungerar
Frisk & fri är ett studiematerial kring ätstörningar som berör pedagog- eller ledarrollen när man arbetar med unga. Innehållet på den här sajten bidrar med information och kunskap om hur man ska arbeta med- och förebyggande mot ätstörningar.
Geocaching går ut på att leta efter gömda skatter med gps eller smartphone. På Hellidens folkhögskola i Tidaholm provar man geocashing som pedagogisk modell i undervisningen.
Ett videoreportage om Digibok, ett Flexlärprojekt som drivs av Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro. Med hjälp av en iPad och appen Dialog Comai får människor med afasi bättre möjligheter till kommunikation.
Gösta Vestlund om framtiden för folkhögskolorna - del 3 i serien
Tisdagen den 4 juni mellan 10 och max 12 kommer Folkbildningsnätet att genomföra ett webbsänt seminarium där vi kommer att presentera nyheterna FirstClass 12.
Gösta Vestlund, berättar i detta andra avsnitt om folkhögskolorna på 60-talet och framåt.
Filmat vid Framtidens lärande i Stockholm 16 maj 2013.
Gösta Vestlund, folkhögskolornas grand old man, ger i detta första avsnitt i en serie videor om folkhögskolan, en tillbakablick på folkhögskolornas framväxt.
Filip Wijkström, professor vid Stockholms Universitet och Handelshögskolan, föreläser om civilsamhällets roll i samhällsutvecklingen. Del 2
Filip Wijkström, professor vid Stockholms Universitet och Handelshögskolan, föreläser om civilsamhällets roll i samhällsutvecklingen. Föreläsningen hölls i samband med Rörelsefolkhögskolornas Intresseorganisations (RIOs) kongress den 21 mars 2013. Föreläsningen är 55 minuter lång och är upplagd i två delar på Folkbildningsnätet.
Föreläsning med journalisten ekonomijournalisten Andreas Cervenka, hyllad och prisbelönt ekonomikrönikör i Svenska Dagbladet, som förklarar hur det hänger ihop i vår allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomi.
Ett direktsänt samtal mellan Marita Jonols, projektledare på Folkbildningsnätet för tillgänglighetsprojektet, och Mats Eriksson, verksamhetsledare på Medis5 i Stockholm. Välkommen med frågor och kommentarer här nedan
Webbsänt frukostseminarium 20 nov där Carmen Blanco från Latinamerikagrupperna och Färnebo folkhögskola berättar om folkrörelsernas toppmöte i samband med FN:s stora konferens om miljö och utveckling i Rio i somras. (40 minuter) (Det är ett avbrott i föreläsningen efter 2 minuter på knappt en minut, sedan fortsätter det)
Kerstin Hagblom och Ewa Gustavsson från Internationella Programkontoret lägger en grund för kvalitativt bra ansökningar för 2013 inom Grundtvig och Leonardo programmen. C: a 90 minuter. (Presentationerna börjar 4 minuter in på filmen så börja där)
En kort presentation av Folkbildningsnätet och den skatt av resurser som finns för pedagoger och deltagare i folkbildningen
Birger Östberg, Westander föreläser om press- och mediefrågor. Hur kan en folkhögskola skapa publicitet med små medel? Birger Östberg från Westander PR-byrå berättar vad som är massmedialt intressant och hur man effektivt kan skapa publicitet, både generellt och specifikt.
Samtal mellan Tore Persson, Folkbildningsnätet och Kerstin Gustafsson Figueroa - ansvarig för flera av TV-programmen om Kina som börjar sändas 30 oktober på TV.
Äventyrspedagogik är ett pågående projekt inom FlexLär2012om hur man gör lärande mer intressant och mer verkligt, samtidigt som man leker och beger sig utanför klassrummet. Vi besöker i reportaget Jämshögs folkhögskola och lär oss mer om projektet.
Direktssändning i samarbete med EXPO och som handlar om hur vi kan agera för att göra visionen om ett tolerant, respektfullt och mångsidigt samhälle möjlig.
FOLAC och nätverket Rättvis Handel direktsände ett inspirationsseminarium om hur man pedagogiskt kan arbeta med frågor om rättvis handel. Seminariet ägde rum i Fokbildningsrådets lokaler i Stockholm torsdag 13 september 2012.
Alexander Bengtsson från Expo pratar om högerextremismen i Europa och de olika idéströmningar som den bygger på. Företeelser som antisemitism, islamofobi och antziganism (diskriminering av romer) beskrivs.
Om högerextremism, rasism och intolerans
1,7 miljoner svenskar utan Internet och nästan lika många använder det mycket begränsat. Samtidigt jobbar det offentliga Sverige med fler e-tjänster för att utöka möjligheten för oss medborgare att kunna ta del av den offentliga servicen via nätet. Folkbildningen och biblioteken har en viktig uppgift att få med alla på det digitala tåget.
Hållbarhetsexperten Tim Jackson gör med boken Välfärd utan tillväxt upp med vår besatthet av tillväxt och menar att samhället kan blomstra utan att vi behöver överskrida vår planets ekologiska gränser. På engelska
Ett reportage kring Mera med lera, en öppen lärresurs med fokus på drejning. Vi möter Mats Svensson, keramiklärare på Leksands folkhögskola som berättar om arbetet med att skapa Mera med lera.
Ulrika Sandin arbetar som lärare i kursen "Agera utan att diskriminera" på Röda Korsets folkhögskola
Folkbildare från hela landet träffades för att diskutera Folkbildningsnätets tillgänglighet.
Se en introduktion på två minuter om re:flex, Folkbildningsnätets nättidning om det flexibla lärandet. Här finns artiklar, tips, intervjuer, recensioner och mycket mer. .
Mathias Anbäcken, lärare på Västerås folkhögskola, listar sju fördelar med nätbaserade studier.
Nätets möjligheter till ett flexibelt lärande innebär nya utmaningar för såväl folkbildningens organisationer som för dess lärare och cirkelledare
David och Mickael berättar om hur de använder datorn som hjälpmedel.
Intervju med Anita Gibe som berättar om sin bok som handlar om arbetssätt på kurser för personer med utvecklingsstörning.
Ingegerd Akselsson Le Douaron och Mats Ehn, Folac berättar om en konferens som summerade tre års projekt med Medborgarna och EU. Stockholm December 2011
En dag i februari 2012 samlades alla projektledare i 2012 års projektomgång för en gemensam upptakt med information och ett tillfälle att lära känna varandra.
En video som på knappt 5 minuter beskriver vad Pedagogiska resurser innehåller.
Stefan Hrastinski från KTH föreläser om nätbaserad utbildning. Vad ska man tänka på för att lyckas med utbildningar på nätet? Vilka möjligheter och problem finns det med denna utbildningsform? Del 1 - Lärande som deltagande
Creative Commons är en viktig grundsten i dagens Dela-kultur. Mathias Klang är projektledare för Creative Commons i Sverige samt forskare på Göteborgs Universitet. Vi får en inblick i vad Creative Commons står för, hur det fungerar och exempel på fördelarna med att använda oss av CC- märkning på egentillverkat studiematerial.
Box 112 15, 100 61 Stockholm
Tel: 08-17 03 80