Repertoarlistan
    Titel

Noter PDF

Kommentar Besättning
NYTT See amid the winter's snow
Edward Caswall
John Goss
Trevlig engelsk julvisa i lättsjungen fyrstämmig tappning.  
  Per Spelman
Norsk folkvisa
Arr: Jonas Nyström
Trestämmig körsättning av den traditionella Per Spelman-visan. Pedagogiskt lämplig tex för att öva stämgruppernas självständighet och uttryck.  
  Trasten i höstkvällen
Gunnar Wennerberg (1817-1901)
Söt liten melankolisk sång med ett märkligt dubbeltydigt budskap till fågelstackaren, där berättarröstens  uppmaning att glömma snarast är formulerad för att väcka minnen...  
  Aftonstjärnan
Hallström, Ivar (1826-1901)
Fallersleben, Hoffman von
Romantisk körsats i den svenska körlyrik-traditionen. En aftonbön — inte direkt riktad till Gud, utan på tidstypiskt sätt med en naturromantisk omskrivning. Skickligt varierad fyrstämmig körsats som passar väl för intensivt legatosjungande.  
  Amatemi ben mio
Marenzio, Luca (ca 1553-1599)
Trestämmig italiensk renässansmadrigal i typsik uttrycksfull och retorisk stil. Lägg särskilt märke till den eleganta slutdelen med den uttrycksfulla melism-duetten mellan sopran och alt, samtidigt som ackorden h-moll och a-moll ställs emot varandra!  
  Amor vittorioso
Giovanni Gastoldi (ca 1550-1622)
Italiensk Fa la la-madrigal, som så ofta med textliga paralleller mellan krig och kärlek.  
  Ave Maria
Victoria, Tomás Luis de (ca 1548-1611)
En liten pärla från vokalpolyfonins guldålder och en av de stora mästarna. Fint varierad sats där den polyfona stämflätningen varvas med duettpar och avskalad homofon sats (takt 21)  
  Gloria Amen
Machaud, Guillaume de (ca 1300-1377)
Underbar kör-rock'n-roll från brytningstid mellan medeltid och tidigrenässans, i den stil som kallades för "hoquetus", dvs "hickande". (Om du undrar varför — lyssna!). Satsen finns med i det som brukar kallas för det första genomkomponerade Mäss-ordinariet, Guillaume de Machauds "Messe de Notre Dame" från 1350.  
  Sitt ljus nu solen döljer
Praetorius, Michael (1571-1621)
Praetorius raka och okonstlade sättning till 1400-tals-dängan "Innsbruck, ich muss dich lassen", här sjungen med svensk aftonbönstext. Härligt exempel på svängiga kombinationer av tre- och fyrtakt.  
  Nu vilar hela jorden
Isaac, Heinrich
Samma melodi som "Sitt ljus nu solen döljer" (Innsbruck-melodin) men en betydligt mycket mera utbroderad sats där den grundläggande fyrstämmigheten berikas rikligt med stäm-självständiga rytmiska och melodiska utsmyckningar.  
  Nu haver dagen ända
Bach, Johann Sebastian (1685-1750)
Återigen ett exempel på Innsbruck-melodin, men denna gång med en sättning skapad hundra år efter Praetorius. Melodin har "rätats ut" till genomgående fyrtakt, och Bach förser den på sitt suveräna sätt med ett åttondelspräglat beledsagande där understämmorna görs melodiskt uttrycksfulla.  
  Kyrie (ur Missa Brevis)
Palestrina, Giovanni Pierluigi da (1525-1594)
Ett vackert exempel på senrenässansens stämflätande ur Palestrinas "Missa Brevis" ("korta mässa"). Lägg märke till de vackert böljande melodiska linjerna, den eleganta kontrasten mellan stegvisa rörelser och väl förberedda melodiska språng, och — inte minst — den vitala rytmiken: Lyssna till en stämma i taget och leta sjungna "tretakter". Lägg sedan märke till hur de kombineras förskjutet mot varandra i de olika stämmorna. (Du vet väl att sångarna på den tiden inte hade taktstreck i noterna? De var väl förtrogna med den gregorianska rytmiska traditionen och dess ständiga växlingar mellan uttrycksfullare tretakter och neutralare tvåtakter.)  
  Ave, verum Corpus
Mozart, Wolfgang Amadeus (1756-1791)
Mozarts välkända och omtyckta kyrko-hit. Koncentrerat och elegant genomfört. Lägg tex märke till tersduetterna mellan damer och herrar i takt 30 och framåt, samt den närmast harmoniskt romantiska klangen i takt 38-40 där satsen "vrider sig ur" det dödsmärka g-moll till ett ljust e-dur på vägen hem till tonika d-dur.  
  Freut euch des Herrn
Schütz, Heinrich (1585-1672)
En fonetisk glädjespridare med alla Freut och Frommen och Preisen och Großem. Dessutom samma svänginga kombinationer av 3 och 2 som i "Sitt ljus nu solen döljer" (men denna gång på åttondelsplanet!6/8 står för två tretakter och 3/4 för tre tvåtakter.)  
  Die Primel
Mendelssohn-Bartholdy, Felix (1809-1847)
Lenau, Nikolaus
Romantisk våryra där det fullkomligt bubblar av uttrrycksglädje som bjuder in till tvära växlingar i såväl dynamik (väl noterat i notbilden) som tempo (inte noterat alls!).  
  Aftonkväde
Carl Michael Bellman
Sats: Jonas Nyström
Två av de många verserna ur Aftonkvädet. Framför lämpligen lugnt och med "lyssnande" körklang. Lägg gärna in en vers mjukt "doande" mellan de två noterade verserna.  
  Sanctus (Helig)
Franz Schubert
Bra exempel för att öva en "bärande klang" som kan ge denna (snudd på tråkiga?) enkla mäss-sats liv. Exemplet finns med i Schuberts "Deutche Messe".  
  In stiller Nacht
Johannes Brahms
Tysk skogsromantik. Intressant artikulations kontrast mellan legato och återhållet "portato" (Ta bort komp-pianot och jämför takt 1-2 med 3-4 osv.) Pianissimot kan verkligen göras hur svagt som helst, där portato-artikulationen kan förstärka en "andlös" känsla.  
  Lasciate mi morire
Claudio Monteverdi
Denna underbara sång har en given plats på madrigalernas tio-i-topp! Texten är underbart smärtfylld: "Låt mej dö...!", och tonspråket uttrycksfullt och kontrastrikt. Jämför tex. inledningens dissonans-polyfoni (fräck dissonans mellan bas och sopraner redan i första takten) med de mer avskalde, men också kraftfulla "forte" och "gran" ("stark" resp. "stor") i takt 11-14.  
  Pase el agoa
ur Cancionero Musical de Palacio (ca 1500)
Liten snabb och söt sång om den kära som får ta sig över vattnet för ett möte.  
  Quand mon mari
Orlando di Lasso (ca 1532-1594)
Här förklarar den unga hustrun vilken gammal tölp hon är gift med. Härliga och mustiga ord: "rioteux" och "grommeleux", riktig workout för artikulationsmusiklerna! "Je suis jeune et il est vieux" — Jag är ung och han är gammal!  
  Nu vilar folk och länder
Sats: Johann Sebastian Bach
Ännu en kvällstext på Innsbruck-melodin, också denna gång med sats av Johann.  
  Verily, verily I say unto you
Thomas Tallis (ca 1505-1585)
"Sannerligen säger jag dig" — Jesu ord om nattvarden. Lägg märke till den hårt pinade människosonen i inledningen av takt 7 — dissonansen mellan mellan alt- och tenorstämmorna är ett exempel på vad som brukar kallas "the english vain", och som man ofta hittar i engelsk musik, tex hos Henry Purcell hundra år senare!  
  Ave Maria
César Franck (1822-1900)
Romantisk kyrkomusik i trevligt nätt format, i samma fåra där August Södermans "Andliga sånger" finns. Trots det lilla formatet behöver denna musik stor spänning mellan enkelt "semplice" (tex takt 19, "dolcissimo") och expansivt legato i dynamiskt starka och harmoniskt laddade partier (tex takt 15-17 och förberedelsen till höjdpunkten i takt 27).  
  Waldesnacht
ohannes Brahms (1833-1897)
Denna sång låter som en tavla av Caspar David Friedrich! Tillvarons trivialiteter och kval ger vika och i stället uppfylls sinnet av den rofyllda skogsnattens dimmor och drömmar.  
  Abschied vom Walde
Felix Mendelssohn-Bartholdy
Joseph von Eichendorff
Ännu ett exempel på hur skickligt de tyska romantiska tonsättarna lyckas förena det enkla folkvise-idiomet med ett mustigt dynamiskt tonspråk som verkligen "sjunger!" Också denna gång en riktig trädkramare!  
  That's how I need you
Al Piantadosi
Joe McCarthy, Joe Goodwin
Tre små manskörbitar i barbershopsättning, dvs melodistämman sjungs av tenor 2. Om den textliga fantasin någon gång tars slut när det gäller att jämföra den allra käraste med allsköns vackra ting, så gör det ingen ting — det är bara att använda samma linelser och metaforer ett varv till...  
  Sweet Adeline
Harry Armstrong
R. H. Gerard
 
  Love me, and the world is mine
Ernest Ball
Dave Reed Jr.