Ny i Sverige - samhälle & språk

För dig som arbetar med nyanlända i Sverige tipsar vi om språkkurser, samhällsinformation på lätt svenska och appar att starta och komma vidare med.

Ny i Sverige - samhälle & språk

Svenska - som nytt språk

Korta lektioner från steg 1 för Svenska för nyanlända. Nedan ser och hör du den första lektionen. De andra hittar du till höger på sidan.

 

Bildteman - Lexin
Här börjar man med bilder och får höra hur orden uttalas när man klickar på dem.
Sidorna berör olika teman som förklarar vad vardagliga saker heter som man
har runt omkring sig. 

Lexin har också Animationsteman där det man både hör och ser vad som händer. Till exempel; fotograferar, blundar, går in, dansar med mera.

En plansch med tydliga bilder som har att göra med att äta. Bilder på tallrik, glas, duk mm

Hej Svenska
Ett läromedel för den som aldrig talat svenska tidigare. Interaktiva planscher med ljud hjälper nybörjaren att ta de första stegen.

Learning Swedish. En nybörjarkurs i svenska på nätet. Du behöver en e-postadress för att starta, det är mycket lätt att sätta igång sedan. Kursen har olika moduler med vidhängande tester.

Nästa nivå är Learning Swedish Plus

Svenska för alla/Swedish for all
En sida för den som vill prova på att lära sig svenska helt på egen hand. 
Testa gärna fliken Steg/Steps, där finns Här finns cirka 300 filmklipp skapade av sfi-lärare tillsammans med länkar till webbövningar som passar in till de olika stegen.

Filmer med tips&inspiration från UR

Nyanländ -  användbar samhällskunskap
För att känna sig delaktig i landet Sverige behöver man kunskaper om hur samhället är uppbyggt och fungerar. Filmer om allmän hälsa, hur man söker jobb, hur Sverige styrs. Filmerna är mellan 9 - 15 min.

Ny i Sverige. En serie som riktar sig till nyanlända i Sverige. Här hittar du olika program från som kan ge vägledning in i det svenska samhället och det svenska språket.

Svenska med Mahmoud Bitar
Med hjälp av sin kompis Simon lär sig Mahmoud svenska genom att göra olika vardagliga aktiviteter. Det kan handla om att fika, köpa kläder eller att handla på ett apotek. Syftet är att lära ut enkla ord som man har nytta av i vardagen. Mahmoud Bitar gjorde sig känd på sociala medier när han dokumenterade sin flykt från Syrien.

Våga snacka
Serien vänder sig till ungdomar som är nya i Sverige och lär sig svenska. Varje avsnitt har en ung person som själv är ny i Sverige som huvudperson. Programledaren Jonas Modin utmanar deltagarna att testa olika strategier för att komma vidare i svenska språket. Det kan handla om att lära sig ord för att kunna ta en körlektion, att skriva en dikt eller söka en praktikplats.
Arbetsmaterial och quiz finns till varje avsnitt.

Matematik

Matteboken på arabiska. Matteboken.se har skrivits av matematiker som har pedagogisk erfarenhet. Nu finns en översättning av materialet till arabiska. Utgåvan täcker åk 3-9 av matteboken.se. Material för gymnasiekurserna kommer att publiceras löpnade. Sidan finns även i en svensk version, se högerkanten.

Nyheter i Radio&TV på lätt svenska

Klartext i Sveriges Radio 
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Det går att lyssna på tidigare program. Du kan läsa mer om Klartext här

Radio Sweden
Med fokus på de nyheter som berör dig som är ny i Sverige. Radio Sweden har ett nytt program per dag, använder ett enklare språk, och förklarar mer om bakgrunden till det som händer.  Det går att lyssna direkt eller ladda ner det till din dator eller din telefon. Alla nyheter går också att läsa på hemsidan.

SVT - Nyheter på lätt svenska
En nyhetssändning som varje vardag som vänder sig till alla som oavsett ursprung har svårt att följa med i vanliga nyhetssändningar. Eftersom SVT har som uppdrag att göra program och leverera nyheter för alla människor i Sverige översätts därför Nyheter på lätt svenska till engelska och speakas dessutom på arabiska. 
höstbild med ekorre

Samhälle

Välkommen hit! En pedagogisk familjebok för nyanlända om livet i Sverige. I boken som ges ut på:arabiska, dari, engelska, kurmanji, sorani och svenska kan man läsa om såväl dans runt midsommarstången, luciafirandet och fika, men även hur den svenska skolan fungerar. Boken finns att köpa men kan även laddas ner här

Information Sverige riktar sig till den som är nyanländ med information
om Sverige och vart man kan vända sig med eventuella frågor.
Teman som tas upp är; ny i Sverige, barn och föräldrar, frågor om arbete och bostad. 

Sidan finns på nio språk vilket innebär att man kan läsa om Sverige innan man kommer hit. Här finns också Boken Om Sverige, på olika språk, att ladda ner. Portalen är gjord av Länsstyrelserna.

Sweden.se är Sveriges officiella webbplats och innehåller lättsamma fakta om samhälle, kultur, natur, affärsverksamhet, studier med mera. Språket är engelska, men det finns faktablad i pdf att ladda ner på arabiska, kinesiska, ryska, tyska, franska och spanska. Sweden.se finns också i en kinesisk och en arabisk version. Läs mer på sweden.se

URs Facebook-sida Ny i Sverige finns på flera språk.

Studier

För den som vill plugga vidare har Studera.nu en sida för dig som är ny Sverige. Sidan finns även i en engelsk version.

UR har också en serie Nyanländ med videoklipp om bland annat högre studier.

Appar

Om ni använder surfplattor finns det sidor som tipsar om användbara appar för SFI.

Nio appar för att lära sig svenska från Sfipaddan

Fler tips

Prova att i YouTube skriva sfi i sökrutan och kombinera det med till exempel arabiska