Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Every day, skönlitteratur på Engelska 5

Introduktion och första kapitlet till boken Every Day av David Levithan.

Every day, skönlitteratur på Engelska 5

Det här materialet handlar om den skönlitterära boken Every Day skriven av David Levithan och vänder sig till de som studerar Engelska 5 på gymnasienivå.

Under våren 2015 läser vi den här boken tillsammans på engelska 5 på Västerbergs folkhögskola. Rent praktiskt så har skolan köpt ett ex av ljudboken på cd, och ett ex av e-boken. E-boken finns i en padda som jag kopplat till kanonen så att vi kan titta på texten samt lyssna tillsammans på ljudboken. Jag har även köpt några pocket-böcker som kan lånas av de som varit sjuka och behöver läsa igen nåt kapitel.

I materialet finns introduktioner i form av författarens hemsida och i form av ett youtubeklipp där författaren svarar på några frågor. 

Bokens första kapitel finns inläst av en amerikansk kille. Till fösta kapitlet har jag också gjort en ordlista där jag översätter en del ord till svenska.

Efter att man läst de första kapitlen i boken kan man träna på glosor genom att förklara ord för varann och låta de andra i gruppen gissa vilket ord det är.

Boken handlar om en sorts person, eller själ eller vad man vill kalla det, som lever ett dygn i taget i andras kroppar. Det är en fascinerande bok som låter oss besöka ett gäng 16-åringar i USA, var och en under ett dygn. Vi träffar allt från drogmissbrukaren till den illegala latinamerikanska invandraren som överlever genom att städa toaletter, till överklassiga amerikanska killar som har egen bil och spelar amerikansk fotboll och är imponerade av snygga cheerleader-tjejer.

Förhoppningsvis väcker boken funderingar över hur människor har det i världen. I så fall är Gapminder en utmärkt hemsida som på ett lättillgängligt sätt presenterar statistik om olika människors villkor och förhållanden och om världens utveckling.

På svenska heter boken Jag En

Hälsningar Karin