Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Wikipedia

Wikipedia, ett gratis tillgängligt uppslagsverk på svenska som ständigt växer. Omfattningen av Wikipedia är beroende av hur många som skriver om ämnen de behärskar. Du kan själv bidra och göra så att Wikipedia blir större o bättre.

Wikipedia

Målet med Wikipedia är att skapa en encyklopedi med öppet innehåll på alla språk. Alla som vill kan bidra! Välj mellan alla ämnesområden, slumplänk eller sök fritt. I all text finns många vidare hänvisningar till andra ord och begrepp man stöter på under sin läsning vilket gör att det är lätt att fastna i Wikipedia.

Bli en medveten användare av Wikipedia. En kurs som riktar sig till dig som vill lära dig mer om vad Wikipedia är och hur du kan använda Wikipedia som konsument och producent. Kursen är en naturlig fortsättning av lektionskursen En lektion i källkritik – att granska Wikipedia. Från Internetsstiftelsen.

En talsyntestjänst, Wikispeech, utvecklas nu i Sverige och kommer under 2017 att kunna läsa upp texter i Wikipedia på engelska, svenska och arabiska.

 

Wikipedia drivs av den amerikanska stiftelsen Wikimedia Foundation, som också driver flera andra flerspråkiga wikiprojekt med öppet innehåll, t.ex. Wiktionary ordbok med målsättningen att skapa en ordlista för alla språk.

Unionpedia använder Wikipedias material för att göra en sökning mer associerande. Om du söker på en ort eller ett namn får du en lista på allt som förknippas med det du söker på. Allt som finns i Wikipedia alltså.