Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Bildsökning

Det finns olika sätt att få information om bilder på nätet. Du kanske vill hitta liknande bilder eller söka efter en bild i stället för ett sökord. Eller du kanske vill se om din bild används på någon webbplats på nätet. Det här kallas för omvänd bildsökning. 

Bildsökning

Google Bilder - är en sökfunktion där man utgår ifrån en bild och söker samma bild på olika ställen eller liknande bilder. Det finns olika sätt att ange vilken bild man vill använda som underlag för en sökning. Man kan ange sökvägen till en bild, dra en bild till sökfönstret eller ladda upp en bild. En utförlig instruktion hittar du här: Söka efter bilder med omvänd bildsökning 

Guider till hur du söker

Hur du söker källor till bilder
Genom att använda TinEye och Google image search kan du se i vilka sammanhang och vid vilka tidpunkter bilden förekommit. Du kan också hitta bearbetade variationer av bilden.
Från Näthatshjälpen.

Har du en iPhone så finns här en genomgång av hur du kan göra en omvänd bildsökning från mobilen.Från TapSmart

Hur gammal är bilden?

En söktjänst som hjälper dig att se var en bild först publicerades är TinEye. Skriv in webbadressen till en bild och TinEye hittar alla bilder som finns på den efterfrågade sidan eller de bilder på nätet som liknar din bild, inklusive bearbetade versioner. Du kan hitta originalet och se hur många bearbetade varianter som finns. Du laddar bara upp bilden du vill undersöka i sökfältet.

Lär dig granska en bild med hjälp av ett verkligt exempel

Sant eller falskt? Här nedanför ser du en bild om snökaos i Chicago som delats massvis men som inte stämmer med texten. Kolla in Viralgranskarens exempel på och lär dig att avslöja fejketOm att använda gratis bilder


En lärmodul från Bibblan bildar
Bibblan bildar vänder sig til alla som vill lära sig mer om datorer med utrustning från grunden.


Relaterat material från Folkbildningsnätet

Blider, bluffar och källkritik