Stipendier & fonder - var hittar man dem?

I Sverige finns det pengar att söka i olika stiftelser och fonder. Villkoren skiftar rejält och man kan få lägga ner ett stort arbete på att söka. Det finns också företag som letar åt dig, mot betalning. I den här artikeln har vi samlat några goda råd, bra adresser, databaser och tips på böcker.

Stipendier & fonder - var hittar man dem?

En sida som vi starkt vill rekommendera är Stipendielistan.En bra guide för den behövande. 

Fördelen gentemot andra söktjänster är att alla universitetsadministrerade stiftelser inte är med, samt att icke-aktiva stiftelser är bortfiltrerade vilket ger mer relevanta resultat. Stipendielistan är enkel att söka i dessutom får du goda råd från en som känner stidpendiesidorna. 

De flesta fonder och stiftelser dyker upp på alla de ställen vi tipsar om men ur olika perspektiv. Du kan alltså snubbla över samma fond eller stiftelse flera gånger under ditt sökande.

Länsstyrelserna har en databas för stiftelser där man kan se om det finns något att söka inom länet. Starta med atatt välja län. Om det finns många stipendier i länet kan man välja kommun för att få ner antalet träffar.

Europa

Global Grant Många kommunbibliotek har tillgång till den här databasen där du kan hitta information om både svenska och utländska stiftelser. Gå till ditt bibliotek och fråga om de har Global Grant och i så fall hur du lättast kan nå databasen.

En privatperson kan inte söka EU-bidrag. Privatpersoner kan däremot delta i ett EU-projekt som drivs av exempelvis en organisation, skola eller arbetsgivare. EU ger ekonomiskt stöd till projekt inom många områden. Men varje projekt måste uppfylla vissa krav för att få pengar.
Mer information finner du på EU-upplysningens sida

Grants of the European Union
Sammanställning av EU:s aktuella bidrag, program och fonder. Information om programmen, deras syfte, deadlines för ansökan samt nationella kontaktuppgifter. Webbplatsen är bläddringsbar efter ämne eller efter ansvarigt generaldirektorat.

Tips o goda råd

Allastudier.se har här punktat upp vad man skall tänka på för att komma åt pengarna i fonder och stiftelser på sidan Stipendier. Här finns även tips om riktade stipendier inom Idrott och Kultur.

Det vanligaste kravet som ställs på dig som söker - förutom uppenbara krav som att du ska hålla på med idrott för att söka idrottsstipendier, konst för att söka konststipendier osv - brukar vara att du ska vara född eller bo i ett visst län, landskap, stift eller ort.

Studentum sammanfattar och ger goda råd om stipendier.

Betala någon som letar

Förutom att ge råd och tips om institutioner var man kan söka från kan Stipendier.se hjälpa till med själva letandet mot en kostnad.
Här finns stipendier för både privatpersoner som för föreningar.  

 

För att posta en kommentar behöver du logga in på Folkbildningsnätet.