Stipendier & fonder - var hittar man dem?

I Sverige finns det pengar att söka i olika stiftelser och fonder. Villkoren skiftar rejält och man kan få lägga ner ett stort arbete på att söka. Det finns också företag som letar åt dig, mot betalning.  I den här artikeln har vi samlat några goda råd, bra adresser, databaser och tips på böcker.

Stipendier & fonder - var hittar man dem?

En sida som vi starkt vill rekommendera är Stipendielistan.En bra guide för den behövande. 

Fördelen gentemot andra söktjänster är att alla universitetsadministrerade stiftelser inte är med, samt att icke-aktiva stiftelser är bortfiltrerade vilket ger mer relevanta resultat. Stipendielistan är enkel att söka i dessutom får du goda råd från en som känner stidpendiesidorna. 

De flesta fonder och stiftelser dyker upp på alla de ställen vi tipsar om men ur olika perspektiv. Du kan alltså snubbla över samma fond eller stiftelse flera gånger under ditt sökande.

Länsstyrelserna har en databas för stiftelser där man kan se om det finns något att söka inom länet. Starta med atatt välja län. Om det finns många stipendier i länet kan man välja kommun för att få ner antalet träffar.

Databaser:
Global Grant Många kommunbibliotek har tillgång till den här databasen där du kan hitta information om både svenska och utländska stiftelser. Gå till ditt bibliotek och fråga om de har Global Grant och i så fall hur du lättast kan nå databasen.

Din guide till EU-stöd  
EU-upplysningens guide för stöd och finansiering. Beskrivningar av vad för olika fonder och program som finns, information om vem som kan söka och uppgifter om ansvarig myndighet eller kontaktinstans. Guiden är indelad efter de områden inom vilka det finns EU-finansiering att söka. Detta är en digital version, pdf av en tryckt publikation (2007). Skriften ger en överblick över de större stöd som är beslutade för åren 2007–2013. Innehållsförteckning finns och man kan använda kikarsymbolen för att söka i dokumentet.

Grants of the European Union
Sammanställning av EU:s aktuella bidrag, program och fonder. Information om programmen, deras syfte, deadlines för ansökan samt nationella kontaktuppgifter. Webbplatsen är bläddringsbar efter ämne eller efter ansvarigt generaldirektorat.

Länklistor
Arvsfonden - ett urval av fonder och stiftelser, vilka presenteras bra av Arvsfonden.

Eniros lista - här kanske du kan göra napp när det gäller lokala fonder. Kombinera alltså Eniros lista med att söka på din ort eller en större stad i din närhet.

Tips o goda råd
Allastudier.se har här punktat upp vad man skall tänka på för att komma åt pengarna i fonder och stiftelser på sidan Stipendier. Här finns även tips om riktade stipendier inom Idrott och Kultur.

Studentum sammanfattar och ger goda råd om stipendier

Betala till någon som letar
Förutom att ge råd och tips om institutioner var man kan söka från kan Stipendier.se hjälpa till med själva letandet mot en kostnad.
Här finns stipendier för både privatpersoner som för föreningar.  

Biblioteken Ditt lokala bibliotek brukar ha böcker om fonder och stipendier. Du kan kolla hemifrån om boken är inne i bibliotekens katalog som finns på nätet. Här en lista på svenska folkbibliotek.

Biblioteken prenumererar ofta på databaser se Global Grant här ovan. Fråga på ditt bibliotek eller gå in på deras hemsida.

---


 

För att posta en kommentar behöver du logga in på Folkbildningsnätet.