Näthat

Förföljelse och mobbning på nätet har blivit ett problem. Vi har samlat sajter och material som reder ut och stöttar i ett förebyggande arbete.

Näthat

En Podd som ger svar direkt

Statens Medieråds podd, och ibland vodd, tar upp näthat, mobbing och andra områden där det kan gå snett på nätet. Du ser de tidigare delarna under avsnittet här nedan. Olika experter kommer till tals.

Lagens gränser på nätet
Är det lagligt att kalla någon för hora? Får man pranka någon? Få svar på dina spörsmål om vad som gäller på nätet. Filmer med Mårten Schultz, prisbelönt juridikprofessor som svarar på frågor om nätkommentarer, pranks, smygfilmning och mycket annat. Handfasta tips och råd till pedagoger och andra vuxna som vill veta hur man kan stoppa kränkningar av unga på nätet. 

Näthat - vad betyder..

...förolämpningar, förtal, hot och ofredande? 
Brottsrummet reder ut.

Ett rött hjärta som det står No Hate inutiMaterial att jobba med

Pedagogiskt material och information om näthat från Polisen.

No Hate Speech Movement är en sajt från Medierådet. No Hate i skolan är ett lärarmaterial och elevmaterial. Det är fem korta övningar för högstadiet och gymnasiet kopplade till skolans värdegrunds- och demokratiuppdrag. Eleverna får göra värderingsövningar, lyssna på poddar, analysera fallexempel och diskutera utifrån de förberedda frågorna. Visa elevmaterialet på storbild och följ instruktionerna i lärarmaterialet. Ingen större förberedelse behövs!

Ordet är fritt
En lärarhandledning som bygger på boken Ordet är fritt där några av Sveriges mest kända serietecknare och författare delar med sig av sina berättelser om näthat - och sina strategier att hantera det. Utgivare är Statens Medieråd

Vad är hatbrott?

Sida från BRÅ - Brottsförebyggande Rådets statistik och vad som kännetecknar hatbrott.

Allt är inte OK att säga, det kan till och med vara olagligt

Kränkt.se är Datainspektionens sida. Förutom att ge stöd till den som blivit oschysst behandlad tipsas om hur man kan anmäla inlägg på de vanligaste sajterna.

Polisen om vilka lagar och regler som gäller

Hat på nätet. Juridik kring näthat, det vill säga om hot, trakasserier och kränkningar på internet, vilka regler om ansvar som gäller för vad vi skriver och publicerar i sociala medier eller i andra internetsammanhang. 

På sidan finns också en lärarhandledning Får man skriva vad man vill på nätet? Från Mucf - Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor 

Vart du kan vända dig för att få hjälp

Utsatt - Polisens sida med råd för den som är utsatt. Anmäl men gör det fort. 

Ha koll på livet på nätet. Polisens sida för den som är utsatt för brott.

NoHates sida Jag vill ha hjälp har adresser till polis och föreningar

Agera & jobba förebyggande

#jagärhär är en facebookgrupp startad av Mina Dennert. Alla som är med i gruppen vill hyfsa tonen på nätet och hjälpa de som blir hårt åtsatta. När en gruppmedlem ser ett inlägg på internet där det uppstår exempelvis rasistisk eller sexistisk stämning i kommentarerna kan de säga till. Då går medlemmarna in och skriver stöttande kommentarer. 

Det är i samtalet som de egna åsikterna synliggörs och nya insikter skapas. Det är också här som respekten för den andre prövas. Har du funderat på att arbeta med samtalsmetodik i din grupp? På sidan Att samtala i grupp hittar du tips som andra använt.

Likabehandling - en wiki som är ett utbildningsmaterial och ett forum. "..en självstudiekurs för förskolor, skolor och fritidsverksamheter som vill utveckla en plan för sitt arbete mot kränkningar på nätet. Vi tillhandahåller ingen lärare eller handledning, utan allt du behöver finns i den här wikin. Kursen är tänkt för arbetslag på arbetsplatser men är öppen för alla.." 

"När hela världen går bananas, kan du vara lite klokare" Lyft inte fram hatet. Återpublicera inte kränkningar. Säg ifrån, eller stöd de som gör det. Läs mer på KITs strategiguide mot näthatet av Thomas Arnroth

Fördjupning

På nätet hittar hatarna varandraFörr eller senare får hatet konsekvenser och människor börjar agera på det som skrivs. Det kan vara i form av verbala attacker, stenkastning och bränder. Det säger Heléne Lööw. Första artikeln i en serie från forskning.se
Observera seminariet som filmats längst ned på sidan: Näthatet och demokratin: om konsekvenserna av det nya mediesamhället

Propaganda och bilders makt, ett metodmaterial från Statens Medieråd
För att få god motståndskraft mot antidemokratisk propaganda behöver vi bli duktiga på att förstå hur propagandabilder och propagandafilmer är uppbyggda. Genom att börja reflektera aktivt över detta, och sätta ord på det vi ser, blir vi skickligare på att upptäcka hur det bakom en bild eller film kan dölja sig ett ideologiskt budskap som vi kanske inte uppfattade från början.

Mer att läsa

Svenska Pen tar strid mot näthatet
Det växande näthatet är ett av de största hoten mot demokrati och yttrandefrihet i modern tid. Det menar Svenska PEN, som anställer en generalsekreterare för att aktivt ta kampen mot svensk hatkultur. ”Hatet driver människor till självcensur”, säger Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo.
SVT 4 november 2016

Det kallas näthat. En krönika av Helena Meyer, verksamhetsansvarig för Fryshusets Nätvandrare. Maj 2016

Hatet är ett gift. Krönika av Helle Klein i Dagens Arbete november 2016.

Böcker

Tackla hatet: om näthat, hot och hur du skyddar dig/2016
Rebecka Bohlin möter säkerhetsexperter, forskare och offentliga personer för att ta reda på hur de hanterar allt från trakasserier till rena mordförsök. Hon menar också att rättssamhället misslyckas med att skydda hatets offer — och i förlängningen yttrandefriheten. Men framför allt visar hon vad vi tillsammans kan göra för att tackla hatet.

Näthat, rättigheter & möjligheter / 2015
Juridiska aspekter. Mårten Schultz som är professor i civilrätt är en av författarna.

Nätmobbning: handbok för skolan /2016
Av Sofia Berne (se föreläsningen bland UR-filmerna här ovan)

Nätmobbning, näthat och nätkärlek / 2015
Guide mot näthat som vill ändra hur du tänker. Elza Dunkels

Vän av ordning / 2016 är en roman av Henrik Bromander som skriver om en nätkrigare. Romanen handlar om hatet och dess konsekvenser, om den historia som skrivs framför våra ögon i statusuppdateringar och kommentarsfält. En berättelse om digital kamp och total gränslöshet.