Näthat

Förföljelse och mobbning på nätet har blivit ett problem. Vi har samlat sajter och material som reder ut och stöttar i ett förebyggande arbete.

Näthat

Näthat - vad betyder..

...förolämpningar, förtal, hot och ofredande? 
Brottsrummet reder ut.

Material att jobba med

Pedagogiskt material och information om näthat från Polisen.

No Hate Speech Movement är en sajt från Medierådet. No Hate i skolan är ett lärarmaterial och elevmaterial. Det är fem korta övningar för högstadiet och gymnasiet kopplade till skolans värdegrunds- och demokratiuppdrag. Eleverna får göra värderingsövningar, lyssna på poddar, analysera fallexempel och diskutera utifrån de förberedda frågorna. Visa elevmaterialet på storbild och följ instruktionerna i lärarmaterialet. Ingen större förberedelse behövs!

Nätets mörka sidor
Diskussionsfrågor avslutar det här metodmaterialet från Teskedsorden om hat, rasism och propaganda online.

Fördomar

Om rasism och sexism på nätet. Verktyg för att hantera och motvera näthat från No Hate, Medierådet.

Vad är hatbrott?

Sida från BRÅ - Brottsförebyggande Rådets statistik och vad som kännetecknar hatbrott.

Allt är inte OK att säga, det kan till och med vara olagligt

Kränkt.se är Datainspektionens sida. Förutom att ge stöd till den som blivit oschysst behandlad tipsas om hur man kan anmäla inlägg på de vanligaste sajterna.

Polisen om vilka lagar och regler som gäller

Hat på nätet. Juridik kring näthat, det vill säga om hot, trakasserier och kränkningar på internet, vilka regler om ansvar som gäller för vad vi skriver och publicerar i sociala medier eller i andra internetsammanhang. 

På sidan finns också en lärarhandledning Får man skriva vad man vill på nätet? Från Mucf - Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor 

Vart du kan vända dig för att få hjälp

Utsatt - Polisens sida med råd för den som är utsatt. Anmäl men gör det fort. 

Ha koll på livet på nätet. Polisens sida för den som är utsatt för brott.

NoHates sida Jag vill ha hjälp har adresser till polis och föreningar


UR-filmer som tar upp olika aspekter av näthat. 

Näthat med Nellie och Daniel. Bloggarna Nellie Berntsson och Daniel Paris har tröttnat på allt näthat. De undersöker varför det hatas och vad man kan göra för att inte ta åt sig. De vill också ta reda på varför inget händer när man anmäler näthat. Serien har fem delar, varje avsnitt är ca sex minuter

Skolpojkarna: Kränkningar på nätet En del killar känner sig otrygga och är rädda för att bli kränkta på sociala medier. När killarnas otrygghet går ut över deras skolarbete börjar lärarna att fundera över skolans ansvar. Bör skolan försöka lösa elevdispyter på sociala medier? UR-serie från 2016.

Readme 2016
Vad händer med samhället när hot och hat präglar mer och mer av vårt informationsflöde? Vad tar vi oss till i en värld där allt fler får allt svårare att skilja mellan fakta, lögner och konspirationsteorier? Föreläsningar och diskussioner från april 2016 på Malmö högskola. Arrangör: Altitude Meetings.

Näthat och antifeminism
Maria Sveland är en av landets mest kända feminister och författare. I sin bok "Hatet" beskriver hon sambanden mellan antifeminism och näthat. 

Om näthat 
Anita Sarkeesian är mediekritiker på nättidningen Feminist Frequency. Hon blir hotad, förlöjligad och trakasserad bara för att hon är kvinna som analyserar och kritiserar dataspel. Här berättar hon om hoten hon utsätts för.

Agera & jobba förebyggande

#jagärhär är en facebookgrupp startad av Mina Dennert. Alla som är med i gruppen vill hyfsa tonen på nätet och hjälpa de som blir hårt åtsatta. När en gruppmedlem ser ett inlägg på internet där det uppstår exempelvis rasistisk eller sexistisk stämning i kommentarerna kan de säga till. Då går medlemmarna in och skriver stöttande kommentarer. 

Det är i samtalet som de egna åsikterna synliggörs och nya insikter skapas. Det är också här som respekten för den andre prövas. Har du funderat på att arbeta med samtalsmetodik i din grupp? På sidan Att samtala i grupp hittar du tips som andra använt.

Likabehandling - en wiki som är ett utbildningsmaterial och ett forum. "..en självstudiekurs för förskolor, skolor och fritidsverksamheter som vill utveckla en plan för sitt arbete mot kränkningar på nätet. Vi tillhandahåller ingen lärare eller handledning, utan allt du behöver finns i den här wikin. Kursen är tänkt för arbetslag på arbetsplatser men är öppen för alla.." 

Föräldrar, prata med unga om nätet. Tips även på flera språk från IKT-sidan

"När hela världen går bananas, kan du vara lite klokare" Lyft inte fram hatet. Återpublicera inte kränkningar. Säg ifrån, eller stöd de som gör det. Läs mer på KITs strategiguide mot näthatet av Thomas Arnroth

Fördjupning

På nätet hittar hatarna varandraFörr eller senare får hatet konsekvenser och människor börjar agera på det som skrivs. Det kan vara i form av verbala attacker, stenkastning och bränder. Det säger Heléne Lööw. Första artikeln i en serie från forskning.se
Observera seminariet som filmats längst ned på sidan: Näthatet och demokratin: om konsekvenserna av det nya mediesamhället

Propaganda och bilders makt, ett metodmaterial från Statens Medieråd
För att få god motståndskraft mot antidemokratisk propaganda behöver vi bli duktiga på att förstå hur propagandabilder och propagandafilmer är uppbyggda. Genom att börja reflektera aktivt över detta, och sätta ord på det vi ser, blir vi skickligare på att upptäcka hur det bakom en bild eller film kan dölja sig ett ideologiskt budskap som vi kanske inte uppfattade från början.

Mer att läsa

Svenska Pen tar strid mot näthatet
Det växande näthatet är ett av de största hoten mot demokrati och yttrandefrihet i modern tid. Det menar Svenska PEN, som anställer en generalsekreterare för att aktivt ta kampen mot svensk hatkultur. ”Hatet driver människor till självcensur”, säger Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo.
SVT 4 november 2016

Det kallas näthat. En krönika av Helena Meyer, verksamhetsansvarig för Fryshusets Nätvandrare. Maj 2016

Varför ska den som hotas ta ansvar för att ta bort det brottsliga?
En DN-krönika av Malin Ullgren, mars 2016.

Hatet är ett gift. Krönika av Helle Klein i Dagens Arbete november 2016.

Böcker

Tackla hatet: om näthat, hot och hur du skyddar dig/2016
Rebecka Bohlin möter säkerhetsexperter, forskare och offentliga personer för att ta reda på hur de hanterar allt från trakasserier till rena mordförsök. Hon menar också att rättssamhället misslyckas med att skydda hatets offer — och i förlängningen yttrandefriheten. Men framför allt visar hon vad vi tillsammans kan göra för att tackla hatet.

Näthat, rättigheter & möjligheter / 2015
Juridiska aspekter. Mårten Schultz som är professor i civilrätt är en av författarna.

Nätmobbning: handbok för skolan /2016
Av Sofia Berne (se föreläsningen bland UR-filmerna här ovan)

Nätmobbning, näthat och nätkärlek / 2015
Guide mot näthat som vill ändra hur du tänker. Elza Dunkels

Vän av ordning / 2016 är en roman av Henrik Bromander som skriver om en nätkrigare. Romanen handlar om hatet och dess konsekvenser, om den historia som skrivs framför våra ögon i statusuppdateringar och kommentarsfält. En berättelse om digital kamp och total gränslöshet.