Valet 2018 - stödsidor för väljaren

Den 9 september 2018 skall väljarna fördela platserna i Sveriges riksdag. Samtidigt hålls också allmänna val till kommun- och landstingsfullmäktige. De åtta riksdagspartierna och ett antal övriga partier ser olika på hur samhället skall styras. För att få en överblick har vi samlat några sajter som försöker se balanserat och sakligt på det kommande valet. 

Nytt skolmaterial från Sveriges Riksdag

Undervisar du om demokratifrågor och riksdagens roll och arbete? Nu finns det nytt material du som lärare kan använda i klassrummet. Till exempel skolmaterial om demokratins genombrott, en valingång med riksdagsquiz och övningar kopplat till riksdagsarbetet – och snart även en unik möjlighet att uppleva riksdagen digitalt!

Sveriges Riksdag

Bakgrunder & faktakoll av aktuella valfrågor

Internetsstiftelsens Valspecial 2018
baserar sig på den information som finns i rapporten Svenskarna och internet från i vår. Här kan du läsa om; förstagångsväljarna, var man hämtar sin information, hur man förhåller sig till det politiska engagemanget och den nödvändiga källkritiken med mera. 

Var ifrån hämtar vi vår information?

Inför valet är det upp till varje medborgare att skapa sig en uppfattning om olika samhällsfrågor. Var man hämtar sin information ifrån är viktigt. Är det från ställen man kan lita på? Detta är grundläggande och så angeläget att några av våra största medier gått samman för ett faktaganskande samarbete. Mediehusen är : SR, SvD, SVT, DN och KIT
Och sajten heter:
Faktiskt

Omni 
En nyhetstjänst som sammanfattar vad olika nyhetssajter skriver om aktuella nyhetshändelser. Notiser och bakgrundsfakta skrivs av Omni:s redaktörer följt av länkar till utvalda artiklar i andra webbtidningar med olika perspektiv på samma händelse, på svenska, engelska och ibland andra språk. App finns
där man kan ställa in önskad balans i sin nyhetsmix mellan olika kategorier. 
Omni menar att man är oberoende politiskt, är reklamfinanserade och ägs av Schibstedt.

Vad tycker du i olika frågor?

På SRs sida Valet 2018 hittar du både valfrågor och riksdagspartier, titta till höger på sidan under Mer om..

Valkompassen

Här kan du testa och se vilka partier du sympatiserar med. Valkompassen finns även på lätt svenska.

Valkompassen presenterar frågor och olika svarsalternativ. Innan du bestämmer dig kan du lyssna på en sammanfattning av frågeställningen. Valkompassen finns översatt till åtta olika språk:
Arabiska, Engelska, Sorani, Kurmanji, Persiska och Somali.
Från Sveriges Radio

 

Gula bilden högst upp är från Internetstiftelsen