Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Konspirationsteorier

Ibland stöter vi på begrepp som falska nyheter och elit-media. De låter ana att det finns några som styr och att de dessutom ingår i en sammansvärjning för att påverka oss - en konspirationsteori. Men hur uppkommer en sådan? Här presenterar vi författare och forskare med något olika tankar om varför konspirationsteorierna finns och hur de sprids.

Konspirationsteorier

Därför lockas du av konspirationsteorier

Det kan vara lockande att dra snabba och lätta slutsatser när något känns för stort och omfattade att begripa. Men varför är det så? Och varför tycker din hjärna om att, om än kanske väldigt lite, tro på vissa konspirationsteorier?

Conspiracy Theories, Key Elements & Mechanisms
14 temafilmer med olika infallsvinklar på ämnet konspirationsteorier och varför de existerar. 
Media Animation.

Är vi alla potientiella konspirationsteoretiker?

I det här avsnittet av Vetandets värld beskriver forskare hur den mänskliga hjärnan fungerar. Det visar sig att vi alla är potentiella konspirationsteoretiker, hur svårt det än må vara att tro. Men det finns utvägar.

Lyssna på programmet "Vår hjärna gör oss till konspirationsteoretiker" från SR Vetandets värld, december 2017. I programmet hör du Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet och Karen Douglas, professor i social psykologi vid University of Kent i Storbritannien.
19 min.

"Alla har rätt till en egen åsikt men inte till egna fakta"

Så säger Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier med inriktning mot statskunskap. Han tecknar konspirationsteorins historia och resonerar kring varför är de så livskraftiga

 UR-serie: Hur uppkommer konspirationsteorier? Föreläsningen är del i UR-serien Readme som diskuterar vad som händer med samhället när hot och hat präglar mer och mer av vårt informationsflöde? Vad tar vi oss till i en värld där allt fler får allt svårare att skilja mellan fakta, lögner och konspirationsteorier? Här hittar du fler föreläsningar i serien Readme 

Om alternativa fakta

Professor Åsa Wikforss föreläser för gymnasieelever. Ca 30 min, från UI november 2018.


En som har mött många ungdomar som tror på konspirationsteorier är journalisten och författaren Clas Svahn.

Kända exempel

Här är konspirationsteorierna som flest svenskar tror på
Det kryllar av konspirationsteorier på nätet – några har uppkommit nyligen medan andra har en lång historia. Nästan 50 procent av svenskarna tror exempelvis att det finns hemliga, icke-statliga, sällskap som är så mäktiga att de kan kontrollera den politiska utvecklingen i olika länder, enligt en undersökning som opinionsföretaget Yougov. Från Metro 28 februari 2018

Lärarmaterial

Vem är det som styr oss?
Övningsuppgift om konspirationsteorier som tar ungefär en lektion. Från Statens Medieråd

Lär dig känna igen en konspirationsteori
Konkreta exempel på konspirationsteorier som spänner över tid och nationsgränser, hur saga tas för verklighet och hur våldet hittar in. 

Så slår man hål på en konspirationsteori 
Statens Medieråd reder ut en mängd frågetecken kring desinformation på nätet. 
Poddavsnitten är ca 30 min vardera.

Vinklade budskap
Lektionsförslag kring några ofta förekommande metoder för påverkan, samt möjlighet att reflektera över vinklade budskap. Du kan själv välja vilka övningar som du tycker passar för just din grupp i filtreringsfunktionen på startsidan. Övningen uppskattas ta ca 120 min. Från Statens Medieråd.

Fördjupning

Den inre konfliktens tillflyktsort. Ett psykologiskt perspektiv på varför vi lätt kan ta vår tillflykt till konspirationsteorier när vi utsätts för inre motsättningar. Av Eva-Lotta Hultén, SR.


Boktips

Emma Frans: Larmrapporten: Att skilja vetenskap från trams, 2017. Den ger dig vetenskapskoll för att förstå hur fakta och påstådda fakta ska bedömas. 

Kent Werne: Allt är en konspiration, 2018. Författaren undersöker varför konspirationsteorier uppstår och varför vissa sprids som en löpeld bland folk som inte hade en aning om att världen styrs av rymdödlor.

Erik Åsard: Konspirationsteorierna och verkligheten: sex historiska gåtor, 2016

Relaterat material på Folkbildningsnätet

Det nya medielandskapet

Näthat

Propaganda och bilders makt