Glaciärer

Vad är en glaciär och vilken betydelse har de för vårt klimat och för oss?  Sidor med praktiska övningar lämpliga för er som vill arbeta med klimat och geologi. 

Glaciärforskning 

Ice and Sky
Om du undervisar om klimatet och klimatforskningen bör du inte missa det interaktiva och multimediala materialet "Ice and Sky". Det är berättelsen om klimatforskningens historia och dess resultat. Berättelsen består av texter, teckningar, filmer och ljudinspelningar. Ett unikt läromedel därtill fantastiskt välgjort, tillgängligt endast på engelska.

Materialet är skapat av den ickekommersiella organisationen Wild Touch.

Vad är glaciärer?

Det finns mer färskvatten i form av glaciäris än det finns vatten i floder, sjöar och grundvatten sammantaget på jorden, och nästan allt glaciärvatten är bundet i de antarktiska och grönländska inlandsisarna. Läs mer på sidan Polaris.

Polaris har också Praktiska övningar som handlar om glaciärer, is och polarområden. Här går det att fördjupa sin kunskap genom att prova att experimentera, observera och beräkna olika saker. 
Från Polarforskningssekretariatet.

Nyheter

Supermiljöbloggen senaste nytt på klimatfronten av kunniga och engagerade skribenter som drivs av att lyfta miljöpolitik och miljöfrågor i den svenska debatten. 

Klimatforskning

Klimatscenarier från SMHI
Här går det att skapa olika scenarier utifrån aktuell forskning. Välj mellan olika variabler kring temperaturer, världsdelar och riskfaktorer.

Fördjupning 

Filmer, övningar, animeringar med mera från Polarisen.se

I skuggan av klimatet är en serie radioprogram från UR. Till alla program finns lärarhandledningar.
Serien tar upp hur olika länder och regioner drabbas av klimatförändringarna. Det handlar bland annat om torka, översvämningar och smältande glaciärer. Ofta gör de här förändringarna att människor tvingas flytta för att de inte längre kan leva och försörja sig där de bor. 
Peru är den del som berör glaciärer 

Mer material om glaciärer och miljön hittar du via taggarna här till höger på sidan.

Bild från materialet Ice and Sky