Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Glaciärer

Om vad glaciärer är och vilken betydelse har de för vårt klimat och för oss.  Sidor med fakta, film och föredrag lämpligt för den som vill arbeta med klimat och geologi. 

Glaciärer

Glaciärforskning - Grönlands glaciärer

en dokumentärfilm av den franska äventyraren Evrard Wendenbaum som undersöker grottor och floder på Grönland, tillsammans med ett forskarteam. De vill se hur klimatförändringarna påverkar glaciärerna som till 80% täcker ön. Med hjälp av mikrofoner hoppas de förstå vad som får isen att spricka och smälta. Det blir ett kallt och vackert äventyr. De åker forsränning i glaciärfloder, klättrar ner i djupa schakt och dyker djupt för att också utforska undersidan av en glaciär.
Se den spännande filmen Grönlands glaciärer 51 min
Mer material om glaciärer och miljön hittar du via taggarna längre ned på sidan.

Vad är glaciärer?

Det finns mer färskvatten i form av glaciäris än det finns vatten i floder, sjöar och grundvatten sammantaget på jorden, och nästan allt glaciärvatten är bundet i de antarktiska och grönländska inlandsisarna. Läs mer under flikarna på de faktaspäckade sidorna på  Polaris - möte med världens poler.

Från Polarforskningssekretariatet.

Nyheter

Supermiljöbloggen senaste nytt på klimatfronten av kunniga och engagerade skribenter som drivs av att lyfta miljöpolitik och miljöfrågor i den svenska debatten. 

Klimatforskning

Klimatscenarier från SMHI
Här går det att skapa olika scenarier utifrån aktuell forskning. Välj mellan olika variabler kring temperaturer, världsdelar och riskfaktorer.

Hur fungerar en klimatmodell?
SMHI

Klimatforskning - Arktis

Nina Kircher, ställföreträdande föreståndare för Bolincentret för klimatforskning berättar om uppvärmningen som pågår i Arktis just nu. Vilka effekter har den på glaciärer och havsis? Inspelat den 22 maj 2018 i Geovetenskapens hus i Stockholm. 
Lyssna på föredraget 31 min. UR och Stockholms universitet 2018.

Fördjupning 

Filmer, övningar, animeringar med mera från Polarisen.se

Foto: Simon Matzinger