Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Fågelsång i skogen - men vilken fågel är det?

Nu är våren här och många vill ut i naturen. Men vad är det för fågel som sjunger och vilken fjäril är det som fladdrar där borta? Här tipsar vi om sidor som identifierar fåglar, blommor och insekter. Flera finns i app-version, behändigt i skog och mark.

Fågelsång i skogen - men vilken fågel är det?

Fåglar

Fågelläten & fågelsång i Sverige
Det sirrar, gnisslar, kvittrar och knattrar i buskar och träd. Natursidan har fina inspelningar av våra vanligaste fåglar runt knuten.

P2-fågeln. Lär känna igen fåglars sång och lär dig mer om deras liv. Sidan har sitt ursprung från när fågelsång var ett återkommande pausinslag i Sveriges Radio. Förutom massor av olika fåglar och fågelsång kan du ladda ner poddavsnitt och mobilsignaler.

Fågelappar

Lärkvitter
46 fåglar med bild, information och fågelsång. Med appen kan du öka dina kunskaper om fåglar som lever i odlingslandskapet. LärKvitter ger dig dessutom råd om vad du kan göra för att skapa gynnsamma miljöer för dessa arter. Från Jordbruksverket

Natursidan har förutom fina naturguider, tips och foton även recensioner av fågelappar på sidan
Natursidans guide till fågelappar

Vinterfåglar inpå knuten är en årlig fågelräkning där alla kan delta. Som hjälp för identifiering av fåglar och själva räkningen har Sveriges Ornitologiska förening gjort en app. Läs mer på sidan Vinterfåglar.

Fjärilar 

Fjärilar i odlingslandskapet. Våra 20 vanligaste arter, tydliga foton från Jordbruksverket.

Identifiera fjärilen  Finns som app, sök på Naturegate.

Svensk Dagfjärilsövervakning kartlägger fjärilarna i Sverige. När du identifierat en fjäril kan du hjälpa till att vara med och räkna fjärilar, du behöver inte vara expert utan det räcker med att du tycker om och är intresserad av fjärilar. Du kan också ställa frågor och lägga upp bilder i ett forum

Humlor

Guide till Sveriges vanligaste humlor
En grundlig och intresseväckande guide över våra vanligaste nio humlor.
Fotona är gnistrande tydliga. Från Natursidan. 

Växter

Digiflora är en interaktiv bestämningsnyckel för växter som steg för steg hjälper till att identifiera en växt. För användare av mobiler och surfplattor finns en mobilanpassad version av digiflora på adress digiflora.se/m/

Naturappar - fler tips

Fem appar som gör skogspromenaden till ett levande uppslagsverk
Naturskyddsföreningen om tekniken som öppnar ögonen.

Så här får du ut dig själv och andra i naturen
Naturskyddsföreningens intresseväckande och lekfulla appar för både föräldrar och barn.

Jordbruksverkets naturappar om bland annat nµttodjur, ogräs, fjärilar och fåglar mm. Alla är gratis och finns för både Android och Iphone.

Goda idéer och mer natur

På sidan Naturegate finns också växter, fåglar och fiskar i Finland, med fotografier och beskrivningar. Webbtjänsten innehåller även bestämningsnycklar på växter, träd, buskar och fjärilar. Sökbar på ett flertal språk.

Bygg olika slags holkar
Genom att bygga fågelholkar kan du hjälpa fåglar att hitta bra boplatser där de kan lägga ägg och få ungar. Finfina tips från Naturhistoriska

Naturkalendern
Meddela dina observationer om fåglar, växter, bin med mera. Fåglarna kan du berätta om via app.
Från SLU

Foto: Sjungande rödhake © Erik Hansson Natursidan.se
Foto: Ljus jordhumla: Ferran Pestaña bombus lucorum, CC BY-SA 2.0, Link