Några olika program för skärminspelning

Här visas några olika skärminspelningsprogram för Linux, Mac och Windows. Några fungerar för både Mac och Windows och presenteras tillsammans. Andra är mer specifika för respektive operativsystem och presenteras var för sig. Programmen är alla lättanvända. Gemensamt är att alla program sparar filmen i ett format som gör det lätt att lägga in filmerna på Resurssidorna eller på YouTube. Kanske ska de bearbetas lite mer eller kompletteras - då går det bra att lägga in filmerna i en filmredigerare efteråt.

För Mac och Windows


Här är två lättanvända program. Vill du ha ett mer kompetent program för Windows, titta på ActivePresenter längre ner.

Apowersoft

Fördelar är bland andra att det inte blir någon företagslogotype i filmen, den är lätt att ställa in och välja olika inställningar. Det blir också en liten gul prick där muspekaren är, vilket gör det lätt att se vad som görs. Pricken byter färg när en klickar. Det går också lätt att lägga till och ta bort webb-kamera-bilden under inspelning.

Nackdelar är att det i gratisversionen endast är 3 minuter. Den lämpar sig därför för korta instruktioner.

Grundläggande inställningar

Inspelningsverktyget


Screencast-O-Matic

Fördelar med detta program är att det bland annat kan användas för upp till 15 minutersinspelningar. Det blir en gul ring runt muspekaren vilket gör att det är lätt att följa dess rörelser. et blir också en liten gul prick där muspekaren är, vilket gör det lätt att se vad som görs. Pricken byter färg när en klickar. 

Nackdelen är att det blir en logotype i underkant av skärmen och att tiden är begränsad till 15 minuter i gratisversionen.

Screenr

Fördelen med detta program är att det är lätt att ladda upp material till Twitter. Det fungerar också bra att ladda hem och dela ut materialet på YouTube efteråt.

Nackdelar är att det i gratisversionen endast tillåts 5 minuters inspelning. Den lämpar sig därför för korta instruktioner. Screenr är endast för on-line, så uppkopplingen behöver vara bra. Här är en presentation av Screenr gjord av Åsa Kronkvist.


För Mac

Quick-Time

Gå till länken http://support.apple.com/kb/HT4024?viewlocale=sv_SE&locale=sv_SE och titta hur du gör i Mac-miljö. 


För Linux

SimpleScreenRecorder

Fördelarna är att det är lättanvänt, ger bra kvalitet och har flera inställningsmöjligheter. Nackdelen är att det inte tar med webkameran. Det kan man lösa genom att använda ett annat program för webbkameran. Förslagsvis GTKUVC Videoviewer som ger bra kvalitet och många inställningsmöjligheter. När webkameran används tillsammans med en skärminspelare så välj att endast ta in ljudet i det ena programmet.

Kazam

Fördelarna är att det är mycket lättanvänt och vid avslutad inspelning kan man öppna programmet direkt i en videoredigerare eller spara till hårddisken. Nackdelen är att det inte går att aktivera web-kameran. Den får köras i ett separat fönster. Lösningen är densamma som för programmet ovan. 


För Windows

Active Presenter

Programmet är lättanvänt och finns i tre olika versioner. Både gratis, med de mest basala funktionerna, och i två betalvarianter med betydligt fler funktioner. För att göra skärminspelningar så räcker gratisversionen bra. Programmet har inga begränsningar i hur långa filmer en kan göra och inte heller något vattenmärke/logotype i den färdiga filmen. Programmet kan definitivt rekommenderas till Windows-användare. 

http://atomisystems.com/activepresenter/

På hemsidan finns många touturials. Här är en länk till den mest grundläggande funktionen - skapa en skärminspelning.

http://atomisystems.com/demo/record-screen-create-screencasts/

 

Microsoft Expression

Fördelar är att det går att spela in 10 minuter i gratisversionen. Programmet säljs inte längre, så där får en nöja sig med 10 minutersinspelningar. I gränssnittet som öppnar sig efter inspelningen är det lätt att lägga fler 10-minutersfilmer efter varandra.

Nackdelen med programmet är att det kräver mer av datorn än de flesta andra program här ovan. Det går inte att lägga in och ta bort webb-kameran under inspelning utan det får man göra efteråt i redigeringsgränssnittet. Detta gör att denna funktion blir lite otympligare än för de andra programmen.

Först lite om gränssnittet för inspelning

Här är lite om gränssnittet för redigeringprogrammet.