Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Programtips Open Source

Här kan du hitta Open Source-program

Logga openofficeOpenOffice och LibreOffice

OpenOffice.org är en kraftfull gratis kontorssvit som täcker de flesta behoven man kan ha för ordbehandling, kalkylark, presentationer och lokal databashantering. Programmet finns till de flesta operativsystem såsom Windows, MacOS och Linux och är enkelt att lära sig och komma igång.

LibreOfficeUnder 2011 utvecklades en variant av OpenOffice kallad LibreOffice allt starkare genom stiftelsen Document Foundation. Dessutom hoppade OpenOffice huvudsponor Oracle av och nu har utvecklingen tagits över av Apache Foundation 

Fördelarna med både OpenOffice och LibreOffice förutom att det är gratis är att det använder ett öppet ISO-standardiserat filformat kallat OpenDocument Format (ODF). Detta betyder att du inte är inlåst i begränsade filformat, mjukvarulicenser och uppgraderingar. Men om man vill fortsätta att arbeta med MS-Officeformat så fungerar även det.

Info om OpenOffice finns på http://sv.openoffice.org
och
http://sv.libreoffice.org/


Vilka alternativ finns det  till mitt gamla favoritprogram?

På webbplatsen Open Source Alternatives kan du hitta förslag och beskrivningar på olika program som är open source med kopplingar till motsvarigheten i den kommersiella programvärlden. Här kan du både söka och bläddra bland kategorier www.osalt.com   Ett annat alternativ till alternativen är den community-drivna webbplatsen AlternativeTo där du även kan registrera dig och ge egna förslag: www.alternativeto.net    


logga gimpGimp

Gimp är ett fritt bildbehandlingsprogram som finns för Windows, MacOS och Linux. Som verktyg för att arbeta med bilder räcker Gimp långt för de flesta.

Den officiella internationella webbplatsen för Gimp finns på http://www.gimp.org (engelska). En bra nybörjarkurs på svenska finns på denna sida.

För att posta en kommentar behöver du logga in på Folkbildningsnätet.