Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Gammal teknik möter ny

Traditionellt hantverk och internet - går det ihop? Absolut, anser textilläraren Ingrid Sturesson vid Kalix Folkhögskola, som tagit nål och tråd in i det digitala rummet. – Internet är en fantastisk och outnyttjad marknad att bjuda ut pedagogiska idéer på.

Ingrid Sturesson är ansvarig för hantverkskurserna på Kalix folkhögskola. Visserligen är de flesta av hennes kurser på distans, men för henne var det ändå ingen självklarhet att göra digitala studiematerial till undervisningen. Men efter förra årets CFL-turné, då Lars-Göran Karlsson och Birgitta Callerud bjöd in till seminarier för att inspirera utbildare till att skapa egna digitala material, fick Ingrid upp ögonen för nya sätt att jobba. Hon och skolan sökte bidrag från till arbetet Att prova och ändra grundmönster, och blev ett av CFL:s projekt i satsningen Att skapa digitala studiematerial.

Ingrid Sturesson och hennes kollegor har arbetat fram ett enkelt sätt att åskådliggöra hur man kan arbeta med textilmönster. Materialet ska användas i den ettåriga utbildningen Teaterkostym, en heldistansutbildning för dem som syr upp kläder åt skådespelare eller andra kunder.

– Eftersom eleverna bara träffas en gång per år, så valde jag att göra ett digitalt material om den svåraste biten i undervisningen, som kan vara bra att återkomma till vid provtagningar, förklarar Ingrid.

Kompletterar varandra

Det digitala materialet består av film, pdf-filer och en klickbar provdocka i programmet Flash. I filmsnuttarna visar en lärare hur man till exempel mäter midjemått, halsmått och andra tips som kan användas vid provtagning och mönsterkonstruktion. Samma information återkommer i de textdokument som finns i pdf-form, och kan nås via en klickbar bild på en provdocka.

– Det är just kombinationen av stillbilder, text och filmer som fungerar så bra. Ibland kan det vara svårt att se detaljer i filmen, och ibland kan det vara svårt att förstå sammanhanget i texten, men i kombination med varandra blir det väldigt tydligt.

Ännu har ingen av Ingrids elever hunnit prova materialet, projektarbetet har tagit hela vintern att genomföra. Men nästa utbildningsår ska eleverna vid kursen få vissa uppgifter att lösa utifrån materialet.

Väckt mersmak

skärmdump från Att prova och ändra grundmönsterIngrid Sturesson har fungerat som projektledare för alla arbetsuppgifter som skulle samordnas med film- webb- och textarbetet. Lärare och elever vid folkhögskolan filmade och redigerade, och den inhyrda läraren Birgitta Mandelstjerna stod framför kameran.

– Ingen av oss hade jobbat på det här sättet förut, men vi hade tur att den tekniska kunskapen redan fanns i huset. Från början kunde jag ingenting om digitala arbetssätt, men nu har intresset verkligen väckts, berättar Ingrid entusiastiskt.

Projektet Att prova och ändra grundmönster har onekligen väckt Ingrids intresse och engagemang för digitala studiemedel.

– Internet är helt otroligt. Det är på nätet dagens kursdeltagare hittar kurser, och du når så otroligt många fler än din egen lilla lokala krets om du kan utnyttja nätet i undervisningen. Det finns så mycket skit därute, jag tycker det är viktigt att ha vettiga saker på internet också!

Egen film planeras

Ingrid Sturesson berättar att inom hennes intresseområde, hantverk, finns det ett starkt motstånd mot nätet. Sverige ligger långt efter exempelvis USA och Frankrike, där det finns en uppsjö av hemsidor som beskriver gamla hantverkstekniker.

– Det finns helt klart en marknad för svenskt studiematerial, vi är fruktansvärt långt efter när det gäller hantverksteknik.Det här tänker Ingrid nu ändra på. Hon leder själv hantverkskurser där hon fokuserar på det textila kulturarvet och har en särskild passion för frivolitet, en gammal knytteknik för spetsar.

Nästa projekt blir därför att filma arbetet med de gamla hantverken, och dessutom texta materialet så att även hörselskadade ska kunna gå hantverksutbildningarna och lära sig med hjälp av filmerna. Hon planerar att göra en DVD-film med kompletterande häfta, som kan säljas till både studenter och allmänhet, och tänker själv lära sig att rigga kamera, ljud och ljus och att redigera materialet.

– Jag tycker det här är både superkul och jätteviktigt! Det finns så otroligt mycket möjligheter med digital teknik, och det är det som är så roligt. Det är dessutom en morot för oss som bor här i norr och har vikande befolkningsunderlag. Vi måste ut på nätet för att få deltagare, och tack vare det kommer vi nu att ligga i främsta ledet för den här utvecklingen.

Text: Jenny Eklund