Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Pressfrihetens dag 3 maj - läget i världen 2019

Att i tryck få lov sprida sina uppfattningar så länge de inte bryter mot någon lag ses i många länder som en grundläggande rättighet. En rättighet som idag är hotad på många håll och som inte gäller i alla delar av världen.

Pressfrihetens dag 3 maj - läget i världen 2019

Pressfrihetsindex 2019

är den årliga rapport som sammanställs av Reportrar utan gränser. Årets rapport speglar en värld där attacker mot media blir allt vanligare. Tidens tecken är ”post-truth”, propaganda och minskade friheter – speciellt i demokratier. Rapporten mäter situationen för medier i 180 av världens länder.  

Pressfrihetsindex 2017 kan du läsa här

Pressfrihetskartan här ovan illustrerar årets sammanställning. Svart färg visar på stark grad av censur.

World Press Freedom Day - Pressfrihetens dag 3 maj

Pressfriheten i världen idag  Eff föredrag med Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, hur organisationen arbetar för att uppmärksamma journalisters utsatta situation både i världen och i Sverige. Varje dag misshandlas och torteras människor i världen för att de försökt använda sin yttrandefrihet.  UR oktober 2016, ca 17 min

Tryckfrihet

innebär rätt att trycka och sprida information och uppfattningar fritt i text, till exempel via böcker, internet, tidningar eller flygblad. Tryckfriheten innebär att medborgare och grupper inom landet får publicera alster utan att någon förhandsgranskning eller censur äger rum.

Om offentlighet, öppenhet och insyn är en film från Journalistförbundet, 6 min.

Om medier & tryckfrihet för lärare

Mediekompass har ett lektionsförslag som är lite mer avancerad. De skall själva söka och tolka information om olika journalister och de demokratiska funktionerna i de länder där de verkat.
Här hittar du övningen

SO-rummets artiklar och lektionsmaterial om Media och samhället 
Här hittar du bland annat filmen Vad är grejen med tryckfrihet? 6 min.

Expert på medier är en handbok med tips och lektionsförslag till lärare från Statens medieråd och Mediekompass om medie- och informationskunnighet. Den går att läsa direkt här

Satiriska teckningar av Michel Cambon som kan inspirera till egna alster?

Internationellt om pressfrihet och censur

Reporters Without Borders har också publicerat en handbok till stöd för skribenter. 
Defence Handbook for Journalists and Bloggers -
On freedom of expression and freedom of information principles in international law

Dissidentbloggen
Svenska PEN:s satsning Dissidentbloggen lyfter fram de förbjudna texterna – de som inte kan skrivas och publiceras i författarnas egna hemländer – och ger dem en svensk och en internationell publik. Bloggen har i dag läsare i över 80 länder. Alla texter publiceras på originalspråket, men även på svenska och engelska.

Aktuellt om pressfrihet runt om i världen från
WAN - World Association of Newspapers.
Förutom information om pressfriheten runt om i världen dag satsar organisationen på informera om vad falska nyheter innebär och ge redskap för att hantera omvärldsbevakningen.

Committe to Protect Journalists
Rykande färska rapporter om journalisters villkor jorden runt från CPJ.