Spam & bedrägerier - om säkerhet på nätet

Kunskap är en bra början när du vill värna om din närvaro på nätet. Här kommer experterna till tals och du får som privatperson tips om användbara redskap för att undvika mobila bedrägeriförsök.

Så undviker du bedragare på nätet, en föreläsning av Peter Forsman

Olika begrepp - förklaringar

Ordlista för telekom. Förklarar kortfattat olika begrepp som för dig som konsument. En vägledning från Hallå konsument.

Allmän IT-säkerhet

IT-säkerhet för privatpersoner
Aldrig har it-säkerhet varit ett lika omtalat ämne som idag. Vi hör om stulna lösenord, manipulerade bankomater och övervakningsskandaler. Vi får varningsbrev från våra banker om illasinnade datorvirus, utformade för att i tysthet stjäla våra sparpengar, kapade Facebook och Twitterkonton likaså. Med foldern IT-säkerhet från Internetstiftelsen för privatpersoner får du kunskap om fallgroparna. Av Daniel Goldber och Linus Larsson, en skrift från Internetstiftelsen.

Bli inte den som fastnar på kroken. Konkreta tips som gäller; Id-kapning, om att e-handla och om säkrare lösenord. Från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och bevakning.

Säkerhet på nätet - om nätfiske, hur du skapar säkra lösenord och skyddar din integritet.
Från Bibblan bildar.

Vad gäller?

Företag får inte skicka reklam via e-post eller sms/mms till dig som du inte har beställt. Sådan reklam brukar kallas för skräppost eller spam. Konsumentverket reder ut vad som gäller för spam.

Ladda ner en guide

Skydda dig mot bedragare. Viktig läsning för alla, både för att lära hur man som konsument kan bli vilseledd, och hur man ska agera ifall man känner sig lurad. Från Internetstiftelsen. 

En förbudsskylt med ordet SPAM

Fördjupning

Fredrik fångar spam. Ett poddavsnitt om något som drabbar de flesta.
Lars-Göran Karlsson och Ronny Schueler från Folkbildningsnätet samtalar med spamexperten Fredrik Stewen från WeCloud som reder ut olika begrepp och ger värdefulla råd. Inpelat oktober 2016.