Spam & skadlig kod

Kunskap är en bra början när du vill värna din närvaro på nätet. Här kommer experterna till tals och du som privatperson får tips om användbara redskap.

Förklaring av olika begrepp

Datatermgruppen ger i första hand rekommendationer om hur olika termer ska användas i svenska språket men här finns också bra förklaringar av it-relaterade ord.

Ordlista för telekom. Förklarar kortfattat olika begrepp som för dig som konsument. En vägledning via Hallå konsument.

Allmän IT-säkerhet

IT-säkerhet för privatpersoner
Aldrig har it-säkerhet varit ett lika omtalat ämne som idag. Vi hör om stulna lösenord, manipulerade bankomater och övervakningsskandaler. Vi får varningsbrev från våra banker om illasinnade datorvirus, utformade för att i tysthet stjäla våra sparpengar, kapade Facebook och Twitterkonton likaså. Med foldern IT-säkerhet från Internetstiftelsen för privatpersoner får du kunskap om fallgroparna. Av Daniel Goldber och Linus Larsson, en skrift från Internetstiftelsen.

Bli inte den som fastnar på kroken. Konkreta tips som gäller; Id-kapning, om att e-handla och om lösenordsanvändning. Från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och bevakning.

Informationssäkerhet i hemmet
MSB har också en YouTubekanal med allmän samhällsinformation och  kunskap för dig som privatperson.

Vad gäller?

Företag får inte skicka reklam via e-post eller sms/mms till dig som du inte har beställt. Sådan reklam brukar kallas för skräppost eller spam. Konsumentverket reder ut vad som gäller för spam.

En förbudsskylt med ordet SPAM

Fördjupning

Fredrik fångar spam. Ett poddavsnitt om något som drabbar de flesta.

Lars-Göran Karlsson och Ronny Schueler från Folkbildningsnätet samtalar med spamexperten Fredrik Stewen från WeCloud som reder ut olika begrepp och ger värdefulla råd. Inpelat oktober 2016.