Näthat

Förföljelse och mobbning på nätet har blivit ett problem. Vi har samlat sajter och material som reder ut och stöttar i ett förebyggande arbete.

Näthat

Material att jobba med

Hur gör man för att bryta en negativ ton och trend på nätet? Upplysande och provokativa klipp som funkar perfekt som diskussionsmaterial hittar du i Håll tonen i diskussionen från Internetstiftelsen.


Alla mina förövare: Dickpics och nättrakasserier

Vad är sexuella trakasserier och varför finns de? Vad får de för konsekvenser? Och viktigast av allt - vad kan vi göra åt dem? Ta del av ungas personliga berättelser och få råd från experter som jobbar för att motverka sexuella trakasserier.
Radioprogram från UR 

No Hate Movement  är ett lärar- och elevmaterial från Medierådet. Det är fem korta övningar för högstadiet och gymnasiet kopplade till skolans värdegrunds- och demokratiuppdrag. Eleverna får göra värderingsövningar, lyssna på poddar, analysera fallexempel och diskutera utifrån de förberedda frågorna. Ingen större förberedelse behövs!


Om nätmobbing - en digital lektion
En samtalslektion kring frågor som rör hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter. Fokus ligger på nättrakasserier och målgruppen är ungdomsskolan.

Ordet är fritt
En lärarhandledning som bygger på boken Ordet är fritt där några av Sveriges mest kända serietecknare och författare delar med sig av sina berättelser om näthat och sina strategier att hantera det. Utgivare är Statens Medieråd
 

En Podd som ger svar direkt

Statens Medieråds podd tar upp näthat, mobbing och där det kan gå snett på nätet. Du ser de tidigare delarna under avsnittet här nedan där olika experter kommer till tals.

Lagens gränser på nätet
Är det lagligt att kalla någon för hora? Får man pranka någon? Få svar på dina spörsmål om vad som gäller på nätet. Filmer med Mårten Schultz, prisbelönt juridikprofessor som svarar på frågor om nätkommentarer, pranks, smygfilmning och mycket annat. Handfasta tips och råd till pedagoger och andra vuxna som vill veta hur man kan stoppa kränkningar av unga på nätet. 

Ett rött hjärta som det står No Hate inuti

Allt är inte OK att säga, det kan till och med vara olagligt

Kränkt.se 
Har du blivit illa behandlad på nätet? Stöd till den som blivit oschysst behandlad och tips om hur man kan anmäla inlägg på de vanligaste sajterna. Datainspektionen.

Hat på nätet. Juridik kring näthat, det vill säga om hot, trakasserier och kränkningar på internet, vilka regler om ansvar som gäller för vad vi skriver och publicerar i sociala medier eller i andra internetsammanhang. 

På sidan finns också en lärarhandledning Får man skriva vad man vill på nätet? Från Mucf - Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor 

Vart du kan vända dig för att få hjälp

NoHates sida Jag vill ha hjälp har adresser till polis och föreningar

Pedagogiskt material och information om näthat från Polisen.

Agera & jobba förebyggande

#jagärhär är en facebookgrupp startad av Mina Dennert. Alla som är med i gruppen vill hyfsa tonen på nätet och hjälpa de som blir hårt åtsatta. När en gruppmedlem ser ett inlägg på internet där det uppstår exempelvis rasistisk eller sexistisk stämning i kommentarerna kan de säga till. Då går medlemmarna in och skriver stöttande kommentarer. 

Det är i samtalet som de egna åsikterna synliggörs och nya insikter skapas. Det är också här som respekten för den andre prövas. Har du funderat på att arbeta med samtalsmetodik i din grupp? På sidan Att samtala i grupp hittar du tips som andra använt.

"När hela världen går bananas, kan du vara lite klokare" Lyft inte fram hatet. Återpublicera inte kränkningar. Säg ifrån, eller stöd de som gör det. Läs mer på KITs strategiguide mot näthatet av Thomas Arnroth

Fördjupning

På nätet hittar hatarna varandraFörr eller senare får hatet konsekvenser och människor börjar agera på det som skrivs. Det kan vara i form av verbala attacker, stenkastning och bränder. Det säger Heléne Lööw. Första artikeln i en serie från forskning.se
Observera seminariet som filmats längst ned på sidan: Näthatet och demokratin: om konsekvenserna av det nya mediesamhället.

Fler lästips

Det kallas näthat. En krönika av Helena Meyer, verksamhetsansvarig för Fryshusets Nätvandrare. Maj 2016

"Är det bara unga som hatar?"
En åttondeklass har gjort en broschyr om näthat och hur man kan skydda sig. Ett gott exempel på hur man kan stärka andra i stället för att hata. "Är det bara unga som hatar?" bygger på en enkät de själva satt ihop. Pdf 4 sidor.

Böcker

Nätmobbning: handbok för skolan /2016
Av Sofia Berne 

Tackla hatet: om näthat, hot och hur du skyddar dig/2016
Rebecka Bohlin möter säkerhetsexperter, forskare och offentliga personer för att ta reda på hur de hanterar allt från trakasserier till rena mordförsök. Hon menar också att rättssamhället misslyckas med att skydda hatets offer — och i förlängningen yttrandefriheten. Men framför allt visar hon vad vi tillsammans kan göra för att tackla hatet.

Värsta bästa nätet: bli säker och trygg på sociala medier, i chattar och spel /2018. 
Här vänder sig kriminologen Maria Dufva direkt till barnen för att berätta om hur man kan bli mer nätsmart och undvika farliga och jobbiga situationer.

Vän av ordning / 2016 är en roman av Henrik Bromander som skriver om en nätkrigare. Romanen handlar om hatet och dess konsekvenser, om den historia som skrivs framför våra ögon i statusuppdateringar och kommentarsfält. En berättelse om digital kamp och total gränslöshet.