Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Näthat

Förföljelse och mobbning på nätet har blivit ett problem. Vi har samlat sajter och material som reder ut och stöttar i ett förebyggande arbete.

Näthat

Bakgrund & tips

Näthatshjälpen
Verktyget är till för dig som utsätts eller ser andra utsättas för näthat. Det är också till för civilsamhällets organisationer så att de kan få stöd och hjälp i hur man kan arbeta förebyggande mot näthat. Ett bra ställe att börja med för att få fast mark under fötterna. Av Make Equal

Material att jobba med

Upplysande och provokativa klipp som funkar perfekt som diskussionsmaterial hittar du på sidan Håll tonen i diskussionen från Internetstiftelsen. Finns mer att hämta under +.

Förtal
Ett lektionspaket, att arbeta med enskilt eller i grupp, som bygger på olika fall, rulla ner en bit på sidan. Från Statens Medieråd

Alla mina förövare: Dickpics och nättrakasserier
Vad är sexuella trakasserier och varför finns de? Vad får de för konsekvenser? Och viktigast av allt - vad kan vi göra åt dem? Ta del av ungas personliga berättelser och få råd från experter som jobbar för att motverka sexuella trakasserier.
Radioprogram från UR 

No Hate Movement  är ett lärar- och elevmaterial från Medierådet. Det är fem korta övningar för högstadiet och gymnasiet kopplade till skolans värdegrunds- och demokratiuppdrag. Eleverna får göra värderingsövningar, lyssna på poddar, analysera fallexempel och diskutera utifrån de förberedda frågorna. Ingen större förberedelse behövs!

Om nätmobbing - en digital lektion
En samtalslektion kring frågor som rör hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter. Fokus ligger på nättrakasserier och målgruppen är ungdomsskolan.

En Podd som ger svar direkt

Statens Medieråds podd tar upp näthat, mobbing och där det kan gå snett på nätet. Du ser de tidigare delarna under avsnittet, här nedan, där olika experter kommer till tals.

Lagens gränser på nätet
Är det lagligt att kalla någon för hora? Får man pranka någon? Få svar på dina spörsmål om vad som gäller på nätet. Filmer med Mårten Schultz, prisbelönt juridikprofessor som svarar på frågor om nätkommentarer, pranks, smygfilmning och mycket annat. Handfasta tips och råd till pedagoger och andra vuxna som vill veta hur man kan stoppa kränkningar av unga på nätet. 

Ett rött hjärta som det står No Hate inuti

Allt är inte OK att säga, det kan till och med vara olagligt

Har du blivit oschysst behandlad på nätet? Stöd till den som blivit oschysst behandlad och tips om hur man kan anmäla inlägg. Här får du veta mer om hur du kan gå vidare. Från Datainspektionen.

Stöd för den som behöver hjälp

NoHates sida Jag vill ha hjälp har adresser till polis och föreningar

Tystna inte
Är du journalist, politiker, konstnär, författare, influencer, forskare eller deltar du i samhällsdebatten på något annat sätt? På den här webbplatsen ger Brottsoffermyndigheten information och råd till dig.

Agera & jobba förebyggande

#jagärhär är en facebookgrupp startad av Mina Dennert. Alla som är med i gruppen vill hyfsa tonen på nätet och hjälpa de som blir hårt åtsatta. När en gruppmedlem ser ett inlägg på internet där det uppstår exempelvis rasistisk eller sexistisk stämning i kommentarerna kan de säga till. Då går medlemmarna in och skriver stöttande kommentarer. 

Det är i samtalet som de egna åsikterna synliggörs och nya insikter skapas. Det är också här som respekten för den andre prövas. Har du funderat på att arbeta med samtalsmetodik i din grupp? På sidan Att samtala i grupp hittar du tips som andra använt.

"När hela världen går bananas, kan du vara lite klokare" Lyft inte fram hatet. Återpublicera inte kränkningar. Säg ifrån, eller stöd de som gör det. Läs mer på KITs strategiguide mot näthatet av Thomas Arnroth

Fördjupning

Nätets hatiska baksida
Youtubern Lisa "Misslisibell" Jonsson, med över 460 000 följare, har skrivit boken "Ni vann aldrig". Kriminologen Maria Dufva arbetar med barn som utsatts för brott och har skrivit boken "Värsta, bästa nätet" (se lästips längre ned på sidan). Och författaren Per Lange har skrivit serien "Bennys hemliga rapporter". Här möts de i ett samtal om näthat, mobbning och vuxenvärldens ansvar. 45 min UR Play

Böcker

Näthat - strategier och förhållningssätt. Av Annacarin Nyberg och Elza Dunkels
Boken (som finns att ladda ner). presenterar en rad strategier och förhållningssätt för hur näthat, hot och maktutövande kan förstås och hanteras. Vi som har skrivit den är internetforskare och strategierna är sprungna ur våra forskningsdata där unga och vuxna från vitt skilda miljöer berättat om hat, hot och andra nyanser av maktutövande på nätet

Nätmobbning: handbok för skolan /2016
Av Sofia Berne 

Tackla hatet: om näthat, hot och hur du skyddar dig/2016
Rebecka Bohlin möter säkerhetsexperter, forskare och offentliga personer för att ta reda på hur de hanterar allt från trakasserier till rena mordförsök. Hon menar också att rättssamhället misslyckas med att skydda hatets offer — och i förlängningen yttrandefriheten. Men framför allt visar hon vad vi tillsammans kan göra för att tackla hatet.

Värsta bästa nätet: bli säker och trygg på sociala medier, i chattar och spel /2018. 
Här vänder sig kriminologen Maria Dufva direkt till barnen för att berätta om hur man kan bli mer nätsmart och undvika farliga och jobbiga situationer.