Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Kunskapsrestistens - så funkar vi

Ny forskning visar att vårt sätt att bedöma fakta håller på att förändras. Att känna starkt för något är inte samma sak som att det faktiskt förhåller sig på ett visst sätt. Men så kan det låta i diskussioner på nätet. 

Kunskapsrestistens - så funkar vi

Människans psykogi bidrar till vår ovilja att ändra oss


Vi människor har en benägenhet att vilja förstärka det vi redan tror på och hålla med dem som tycker som oss. Åsa Wikforss, professor teoretisk filosofi vid Stockholms Universitet talar i animationen nedan  om Fake News; sanningen har ingen agendaEn kortare film med Åsa Wikforss om samma ämne :
150 sekunder om kunskapsresistens

Så luras vi av våra känslor
och vad är det egentligen som ställer sig i vägen för att vi ska ta till oss av fakta? Ett avsnitt av Internetstiftelsens folkbildande utbildningspaket för att öka kunskapen om internets fallgropar. 

Hur kan vi bemöta kunskapsresistens?

Manus och animation: Alex Cequea. Under filmen finns källor som använts som underlag till innehållet. Klicka på Visa mer för att se dem. Det finns också fler föredrag mm till höger

Håll koll

Facebookgruppen Källkritik, fake news och faktagranskning ger massor av tips och information om detta ämne som är i ständig rörelse. En sluten grupp där man kan ansöka om medlemsskap.

Fördjupning - Lyssna

Det missuppfattade förnuftet
Det är dags att skrota idén om det ensamma geniet. Människans irrationella bekräftelse-jäv, det vill säga tendens att ta till oss mer av den information som bekräftar våra föreställningar och övertygelser än sådant som talar emot det, är fullt rationellt om man ser det ur grupp-perspektiv. Det som kan få oss att tänka fel individuellt kan leda till de bästa kollektiva besluten. Det hävdas i en ny bok, Förnuft och fördom av kognitionsforskarna Hugo Mercier och Dan Sperber. Utifrån denna idé samtalar filosoferna Åsa Wikforss och Ingar Brinck med kognitionsforskaren Peter Gärdenfors.
Filosofiska Rummet i P1 från 12 maj

Krönikören Katrina Barrling om forskning och faktaresistens. En krönika från SR - God morgon världen, 20180218, 5 min

Fördjupning - böcker

Alternativa fakta : om kunskapen och dess fiender, 2017. Av Åsa Wikforss

Ja skiter i att det är fel det är förjävligt i alla fall, 2018. Av Jack Werner

Relaterat material från Folkbildningsnätet

Bilder, bluffar & källkritik

Konspirationsteorier

Vinklat eller fejk?