Bilder, bluffar & källkritik

Ett öppet och skärpt sinne behövs i när vi rör oss i bildflödet. Det är ingen quick-fix att leta upp och avslöja fejkade bilder men det kan vara belönande. Här kommer några användbara verktyg som kan hjälpa till att syna bildbluffarna på nätet.

Bilder, bluffar & källkritik

Fotona här till vänster kommer från Anders Jensens artiklar om klassiska fotobluffar på Moderskeppets sida

Manipulerade bilder

Bilder som ryckts ur sin kontext kan få helt ny betydelse när de klipps ihop med till en annan text och läggs ut som en nyhet. 

Du kan börja med att högerklicka på en bild i Google bildsök för att söka efter liknande eller få reda på var bilden du är nyfiken på varit publicerad tidigare. Här kan avslöjas om det var i ett annat sammanhang än det du stött på.

En annan söktjänst som hjälper dig att se var en bild först publicerades TinEye. Skriv in webbadressen till en bild och TinEye hittar alla bilder som finns på den efterfrågade sidan eller de bilder på nätet som liknar din bild, inklusive bearbetade versioner. Du kan hitta originalet och se hur många bearbetade varianter som finns. Du laddar bara upp bilden du vill undersöka i sökfältet.

Forensically för dig som vill gå på djupet och avslöja bildmanipuationer. Du kan lära dig mer om tjänsten Forensically här

Bibblan bildar sammanfattar och hjälper dig steg för steg när du vill avslöja falska bilder

Bluffar på nätet & i sociala medier

Viralgranskaren undersöker nyheter som är lite för bra för att vara sanna och kollar upp vad som är fakta och vad som utger sig för att ge en sann bild. Viralgranskaren hjälper oss förstå vikten av att vara källkritisk. Här kan du kika på Viralgranskarens alla granskningar 2016.

På Facebook finns Bluffakuten som rapporterar om och avslöjar oärliga sidor och falska tävlingar.

Guide om källkritk på nätet. Viralgranskaren och Internetstiftelsens vägledare när du surfar.

Snopes är en resurs för den som vill röja bland nätets myter och osanningar.

Lärarmaterial

Bilder visar inte allt. Diskussions- och lektionsmaterial från Statens Medieråd

Nya hot. Fyra frågor som kollar av hur källkritisk du är. Försvarsmaktens test vänder sig till 18-åringar som skall göra värnplikt. Om du fyller i namn efter testen kan du se hur många rätt eller fel du fick.

Propaganda och bilders makt. Ett metodmaterial från Statens Medieråd för film- och bildanalys som består av en lärarhandledning och modulerna: Bild är ett språk och Konsten att övertyga. Modulerna fungerar bäst som en helhet men kan även användas separat.

Folder om källkritik att ladda ner från Internetstiftelsen

Håll koll

Facebookgruppen Källkritik, fake news och faktagranskning ger massor av tips och information om detta ämne som är i ständig rörelse. Det är en sluten grupp där man kan ansöka om medlemsskap

Relaterat material på Folkbildningsnätet

Granska bilden

Källkritik - ett ämne eller ett sätt att tänka?