Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Bilder, bluffar & källkritik

Ett öppet och skärpt sinne behövs i när vi rör oss i bildflödet. Det är ingen quick-fix att leta upp och avslöja fejkade bilder men det kan vara belönande. Här kommer några användbara verktyg som kan hjälpa till att syna bildbluffarna på nätet.

Bilder, bluffar & källkritik

Fotona här till vänster kommer från Anders Jensens artiklar om klassiska fotobluffar på Moderskeppets sida

Manipulerade bilder

Bilder som ryckts ur sin kontext kan få helt ny betydelse när de klipps ihop med till en annan text och läggs ut som en nyhet. 

Du kan börja med att högerklicka på en bild i Google bildsök för att söka efter liknande eller få reda på var bilden du är nyfiken på varit publicerad tidigare. Här kan avslöjas om det var i ett annat sammanhang än det du stött på.

En annan söktjänst som hjälper dig att se var en bild först publicerades TinEye. Skriv in webbadressen till en bild och TinEye hittar alla bilder som finns på den efterfrågade sidan eller de bilder på nätet som liknar din bild, inklusive bearbetade versioner. Du kan hitta originalet och se hur många bearbetade varianter som finns. Du laddar bara upp bilden du vill undersöka i sökfältet.

Bibblan Bildar sammanfattar och hjälper dig steg för steg när du vill avslöja falska bilder

Bluffar på nätet & i sociala medier

Viralgranskaren fångar upp nyheter som är lite för bra för att vara sanna och kollar upp vad som är fakta och vad som utger sig för att ge en sann bild. Viralgranskaren hjälper oss förstå vikten av att vara källkritisk. 

Det som ser ok ut kan vara riggat


Guide om källkritk på nätet. Viralgranskaren och Internetstiftelsens vägledare när du surfar.

Snopes är en resurs för den som vill röja bland nätets myter och osanningar.

Lärarmaterial

Bilder visar inte allt
Diskussions- och lektionsmaterial från Statens Medieråd

Granska bilder utifrån ett verkligt exempel
Viralgranskaren avslöjar och ger tips på bildsökning

Nya hot. Testa din källkritiska förmåga. Försvarsmaktens test vänder sig till 18-åringar som skall göra värnplikt. Om du fyller i namn efter testen kan du se hur många rätt eller fel du fick.

Propaganda och bilders makt. Ett metodmaterial från Statens Medieråd för film- och bildanalys som består av en lärarhandledning och modulerna: Bild är ett språk och Konsten att övertyga. Modulerna fungerar bäst som en helhet men kan även användas separat.

Tänk som en journalist och fundera över; vem, vad och varför? Övningar och knep på Mediekompass sida om källkritik hittar du här.

Håll koll

Facebookgruppen Källkritik, fake news och faktagranskning ger massor av tips och information om detta ämne som är i ständig rörelse. Det är en sluten grupp där man kan ansöka om medlemsskap

Relaterat material på Folkbildningsnätet

Granska bilden

Källkritik - ett ämne eller ett sätt att tänka?

Källor:
Bibblan bildar
Bluffakuten - Facebookgrupp
Försvarsmakten
Google Bildsök
Mediekompass
Metro - Viralgranskaren
Moderskeppet
Snopes
Statens Medieråd
TinEye