Studiefrämjandet och UR dukar upp ett smörgåsbord för alla musikälskare

Låtarna som förändrade musiken, så heter en ny programserie för alla musikälskare. Till serien har Studiefrämjandet producerat en pedagogisk guide för folkbildningen.

Pedagogiska Resurser har sökt upp Marcus Pehrsson, Studiefrämjandets drivande kraft i samarbetet med UR. Han öppnar datorn och bläddrar i den pedagogiska guiden. Den innehåller allt från låtskrivande till studioproduktion.
– Jag är övertygad om att det här materialet kan entusiasmera och ge näring till den dagliga verksamheten, säger han.

Han kallar det ett inspirationsmaterial, en vägledning till alla folkbildare som vill göra en djupdykning i musikens inre värld.
Guiden är brett upplagd, till varje program finns rubriker med fylliga uppslag om användnings-områden, tema, målgrupp, diskussionsfrågor, prova-på-tips och andra exempel.
– Här kan en pedagog få idéer till hur man planerar en workshop, studiokurs, rockskola, instrumentundervisning eller ett seminarium kring låtskrivande, säger han.

Serien vänder sig till den breda musikälskande allmänheten, men har ett särskilt fokus på musikens hantverk med inblickar från platser där låten växte fram, från idé till färdig låtproduktion.
Varje program innehåller tre låtporträtt som lyfter fram något specifikt och nyskapande samt ger en musikhistorisk inramning.
– Jag har själv lärt mig mycket av porträtten, de är allmänbildande och mycket välgjorda, säger han.
Det görs många musikprogram. Vad är speciellt med just den här serien? undrar jag.
– Det finns ett fokus på själva musiken, hur en låt är uppbyggd, vad i låten som var nyskapande, varför den blev så stor, vilka som följt efter. Det handlar om låtskrivande, inspelningsteknik, sampling, folkmusikinfluenser, musikproduktion och det inom många genrer.

Dave Davis i Kinks skapade ett stilbildande distat gitarrljud.

Studiefrämjandets guide gör också att porträtten får en pedagogisk dimension med konkreta exempel. Han illustrerar med ett låtporträtt om Jethro Tull i låten Living in the Past.
– Ett utmärkt program för den som spelar elbas till exempel, musikanten får lära sig använda en udda taktart, hur låten kan användas och den ger inspiration till hur nya instrument kan föras in i ett band. Dessutom finns förslag på liknande låtar, exempelvis Pink Floyds låt Money.
Marcus bläddrar vidare till nästa låtporträtt, gitarriffen i Black Sabbaths Paranoid, enkelheten i Ramones Blitzkrieg Bop, trumtakten i James Browns Funky Drummer, hiphoprytmen i Sugarhill Gangs Rapper´s Delight och så vidare.
Även jag lär mig en hel del. Genomgången visar upp en bred genremeny, soul, elektronisk musik, hiphop, metal, rock, populärmusik, disco, funk, punk, industrirock, synt.

Vi sitter på Studiefrämjandets rikskansli i centrala Stockholm. Härifrån supportar Marcus musikverksamheten i hela landet. Han drogs med i projektet på allvar hösten 2010. Sedan dess har också Daniel Forsberg, musikansvarig hos Studiefrämjandet i Östergötland involverats i projektet.
– De ville säkerställa att serien kom till användning inom folkbildningen. Vi är stora på musik, halva vår verksamhet består av musik, berättar Marcus.
Studiefrämjandet har visserligen själva bekostat - stått för fiolerna - framställningen av guiden, men han ser det som en vinna-vinna-situation.
– Det var ett kul sätt för oss att ta fram ett studiematerial. Det stärker oss som organisation. Det är bara positivt att förknippas med UR, de står för kvalitet. För oss var det också ett naturligt steg i vår utveckling, eftersom vi kunde koppla ihop det här med utvecklingen av vårt digitala studiematerial Musikakuten, berättar han.

Musikakuten är en öppen webbplats men den är främst till för Studiefrämjandets cirka fyratusen grupper runtom i landet. Den vänder sig både till nybörjare och erfarna som vill komma vidare i sitt musikskapande.
Vi bläddrar vidare till webbplatsen Studiefrämjandet Musik. Här finns möjligheter att hitta olika typer av scener. Stora som små.
– Nio av tio som vänder sig till oss vill ha hjälp med speltillfällen. Vi ordnar med allt från fritidsgårdar till stora evenemang.
Detta vältrimmade nätverk står nu redo för Låtarna som förändrade musiken. Exempelvis, Livekarusellen betraktas av många som Sveriges bästa musiktävling, det ordnas tävlingar för ca 600 band.
– Nu när sändningarna börjar kommer veckans avsnitt att presenteras på Livekarusellens webbplats. Deltagarna får sedan i finaldelarna göra en egen tolkning av en av låtarna. Det kommer också att ge uppmärksamhet kring serien, tror Marcus.

 

Projektet är redan förankrat i organisationen. Några avdelningar planerar kurser med hjälp av programserien.
Under resans gång har Studiefrämjandets 140 musikhandläggare runtom i landet kunnat komma med förslag kring val av låtar med mera. 
– Att få vara med och tycka till har också varit ett roligt inslag, avslutar Marcus.

 

Text och foto: Jan Pettersson (Marcus bild)

Foto: Magnus Sjöström (Dave Davis, Tommy Ramone)

För att posta en kommentar behöver du logga in på Folkbildningsnätet.