Världsbokdagen - 23 april

Världsbokdagen har sitt ursprung i det katalanska firandet av skyddshelgonet St Göran. Traditionen var att ge en bok i gåva och få en ros tillbaks. Böcker har genom historien varit det mest kraftfulla medlet för att sprida kunskap och det mest effektiva sättet att bevara kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.

Världsbokdagen - 23 april

Böcker är också ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande, och målet med Världsbokdagen är att uppmuntra författare och kämpa mot analfabetism.

Läsning utvecklar också vår gemensamma kunskap om kulturtraditioner i världen och inspirerar till handlingar grundande på förståelse, tolerans och dialog. Tips, publikationer, händelsekarta mm på Unescos officiella sajt: World Book and Copyright Day

23 april är också till minne av Shakespeare, Cervantes, Laxness och de la Vega. Här en Spotifylista med passande musik.  

Vad händer?
Instagramtävling
Var med och tävla om fina priser från Svenska Unescorådet och Svensk biblioteksförening.

Jag ser världen

Bok eller mobil? Det viktiga är ändå läsningen. Lyssna gärna på Mark West från UNESCO som berättar hur mobilen kan hjälpa till läsning och utveckling. Han hoppas också att UNESCO ska utveckla en portal för gratis böcker så att kostnaderna inte skall vara ett hinder för den som vill läsa e-böcker för sina barn.

Sedan länge har forskning visat att läsning har en stor betydelse för språkutveckling och kunskapsinhämtning. Men läsning utvecklar inte bara språket, utan påverkar individens syn på världen, på andra människor och på sig själv, eller öppnar i alla fall upp till olika subjektiva tolkningar. I en del fall får läsaren insikter, utvecklar empati och lär sig att använda sin egen fantasi.

Kulturjournalisten Per Svensson tycker att läsning borde bli lika självklart som att motionera. Han föreslår att man kan låna knep för hur man lägger upp motionsprogram för att få folk att börja läsa. 

världsbokdagenTillgång och inspiration
Böcker är idag inte förknippat med status och bildning på samma sätt som förr. Böcker är till för alla. Tillgången till böcker och bibliotek finns idag för i princip alla i vårt land.

För den som vill samtala om böcker har vi samlat tips om böcker och läsning, om man behöver lite vägledning.

 

UR-material om böcker och läsning

Läsning för lässkygga gymnasister. Radioavsnitt där skolbibliotekarie Mekto Ganic berättar om olika knep att ta till för att locka läsovana till att vilja öppna en bok. Ett av knepen är högläsning, ca 29 min.

En bok en författare. I varje program intervjuas en författare om sin bok och dess ämne. Programmen finns även på våra Resurssidor.

Ett evigt berättande. Hur vi berättar och kommunicerar med varandra på olika sätt.


Boktips & bokcirklar

Att man deltar i en bokcirkel hör idag inte till ovanligheterna. Och har man svårt att dra ihop ett gäng i bekantskapskretsen finns det andra möjligheter. 

Bokcirklar.se finns massor av olika nätbaserade cirklar som läser olika slags böcker. Du är bland vänner - så lyder välkomstorden. I Sveriges radios P1:s program Bokcirkel träffas några kända författare och läser en bestämd bok och diskuterar sin läsning. Här kan man följa cirkeln utan att själv diskutera, men ändå ta del av diskussionen via radio.

 

Att läsa om böcker och läsning


tidning-karnevalDet finns en mängd tidskrifter om litteratur och läsande. Vi läser och är en specialtidning för bokälskare. Här varvas på ett lättsamt sätt författarreportage med bokrecensioner och bokrelaterade nyheter.

För den som intresserar sig för litteratur från södra halvklotet rekommenderas varmt Karavan, som är "en litterär tidskrift på resa mellan kulturer". Kontinenterna är Afrika, Asien och Latinamerika och tidskriften fyller en mycket viktig funktion, i en bokvärld som oftast svämmar över av den västerländska utgivningen. Missa inte heller sajten Världslitteratur, en riktig skattkista för den som vill leta upp översatta böcker från andra länder.

LitteraturMagazinet är något för alla bokfrossare, läcker, aktuell och innehållsrik. Utöver detta axplock finns övriga litterära tidskrifter samlade på tidskrift.nu.


Upphovsrätten då?

1995 fick dagen utvidgad beytdelse och blev Världsbok- och upphovsrättsdagen. Beslutet togs av Unesco, FN:s organ som bl.a. arbetar med kulturfrågor. Varför dagen även kom att innefatta upphovsrätten, var ett sätt att uppmärksamma den förändring som sker i en värld som håller på att digitaliseras.
Inte att förglömma, denna viktiga lagstiftning som ska skydda upphovsmän och deras verk och som också uppmärksammas den 23 april.

Här på Folkbildningsnätet finns en länksamling om upphovsrätt och IT-juridik. I undervisningssammanhang finns en resurs som inte kan rekommenderas för många gånger, nämligen Kolla Källan, som är ett mycket bra stöd i samtal om källkritik och upphovsrätt.

Kolla källan har också en bra informationssida om Creative Commons, ett licensverktyg som gör det möjligt för upphovsmannen att själv styra hur hennes verk ska få användas och för oss användare att veta om och hur vi får använda verken. En viktig kunskap för alla som arbetar med undervisning.

 
Avslutningsvis några ord från Malala Yousafzai:
 ”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest effektiva vapen”
Mottagare av Nobels Fredspris 2014

 

För att posta en kommentar behöver du logga in på Folkbildningsnätet.