Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Världsbokdagen - 23 april

Världsbokdagen har sitt ursprung i det katalanska firandet av skyddshelgonet St Göran. Traditionen var att ge en bok i gåva och få en ros tillbaks. Böcker har genom historien varit det mest kraftfulla medlet för att sprida kunskap och det mest effektiva sättet att bevara kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.

Världsbokdagen - 23 april

"Böcker är också ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande, och målet med Världsbokdagen är att uppmuntra författare och kämpa mot analfabetism"


Lite kul för boknörden

Kan du gissa rätt bok?
15 kluriga och kniviga frågor, vilka fixar du?

Literary Quiz - The Literary World
from Britannica.com

23 april är också till minne av Shakespeare, Cervantes, Laxness och de la Vega. Här en Spotifylista med passande musik.  

”Har du öppnat en bok, har du öppnat världen”

Jag ser världen

Sedan länge har forskning visat att läsning har en stor betydelse för språkutveckling och kunskapsinhämtning. Men läsning utvecklar inte bara språket, utan påverkar individens syn på världen, på andra människor och på sig själv, eller öppnar i alla fall upp till olika subjektiva tolkningar. I en del fall får läsaren insikter, utvecklar empati och lär sig att använda sin egen fantasi.

Det handlar om läsning
"Om man läser lite varje dag som 17-åring kan man utveckla sitt ordförråd från 15.000 ord till 70.000 ord. Du behöver alla ord du kan få för att bli en hel människa" Så säger Ola Lindholm i detta program från UR, 2016. 55 min.


Tillgång och inspiration

Böcker är idag inte förknippat med status och bildning på samma sätt som förr. Böcker är till för alla. Tillgången till böcker och bibliotek finns idag för i princip alla i vårt land.

Affischer om barns rätt till läsning
Färdiga att ladda ner från Svensk Biblioteksförening

Vykortet med boktrappan kan du ladda ner här

Världslitteratur är en riktig skattkista för den som vill lära sig mer och leta upp översatta böcker från andra länder. Här är deras inspirationstips på Världsbokdagen.

Tips, publikationer, händelsekarta mm på Unescos officiella sajt: World Book and Copyright Day

 

Om högläsning

Läsning för lässkygga gymnasister. Radioavsnitt där skolbibliotekarie Mekto Ganic berättar om olika knep att ta till för att locka läsovana till att vilja öppna en bok. Ett av knepen är högläsning, ca 29 min.

 

Boktips & bokcirklar

Att man deltar i en bokcirkel hör idag inte till ovanligheterna. Och har man svårt att dra ihop ett gäng i bekantskapskretsen finns det andra möjligheter. 

Bokcirklar.se finns massor av olika nätbaserade cirklar som läser olika slags böcker. Du är bland vänner - så lyder välkomstorden. I Sveriges radios P1:s program Bokcirkel träffas några kända författare och läser en bestämd bok och diskuterar sin läsning. Här kan man följa cirkeln utan att själv diskutera, men ändå ta del av diskussionen via radio.

 

Att läsa om böcker och läsning

Det finns en mängd tidskrifter om litteratur och läsande. Vi läser och är en specialtidning för bokälskare. Här varvas på ett lättsamt sätt författarreportage med bokrecensioner och bokrelaterade nyheter.

LitteraturMagazinet är något för alla bokfrossare, läcker, aktuell och innehållsrik. Utöver detta axplock finns övriga litterära tidskrifter samlade på tidskrift.nu.


Upphovsrätten då?

1995 fick dagen utvidgad beytdelse och blev Världsbok- och upphovsrättsdagen. Beslutet togs av Unesco, FN:s organ som bl.a. arbetar med kulturfrågor. Varför dagen även kom att innefatta upphovsrätten, var ett sätt att uppmärksamma den förändring som sker i en värld som håller på att digitaliseras.
Inte att förglömma, denna viktiga lagstiftning som ska skydda upphovsmän och deras verk och som också uppmärksammas den 23 april.

Här på Folkbildningsnätet finns lektionstips om upphovsrätt och IT-juridik

 
Avslutningsvis några ord från Malala Yousafzai

 ”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest effektiva vapen”
Mottagare av Nobels Fredspris 2014

 

 

För att posta en kommentar behöver du logga in på Folkbildningsnätet.