Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Hur talar vi om böcker?

För villiga och ovilliga. För er som vill gå djupare i samtalen. För er som har en sackande bokcirkel. Här kommer några förslag.

Att börja 

Starta en bokcirkel 
Frågor och svar för att komma igång från Studiefrämjandet

Ett sätt att tala om böcker fungerar bra för den nya bokcirkeln eller för de som inte talat om böcker tillsammans tidigare. En bok för allas handledning

Bokcirkeln - tips och metoder är en studiehandledning som du kan ladda ner direkt från Sensus studieförbund.

Födjupning med struktur

Varför inte prova att ha vissa spelregler som samtalsmetod för ett öppet och lärande samtal? Här är några tankar som andra har provat:

Det personliga vi delar stannar i gruppen.

Det är ok att prova tankar och att ändra sig.

Jag har rätt att vara tyst.

Alla talar i jagform.

Alla hjälps åt alla hålla tidsramarna.

Alla bidrar med sitt perspektiv och värdesätter att få ta del av andras
.

Tips från andra

Kära bokcirkel. Röster från deltagare och kursledare. Biblioteken i Västerbotten

Novellsamtal 

Gymnasieläraren Jenny Edvardsson berättar om en samtalsmetod hon utveckat utifrån Aidan Chambers modell. Här kan du läsa om hela processen.

Blås liv i din bokcirkel

Välkommen till Bokcirkelakuten, konkreta tips för en bokcirkel som är lite hängig, har lite feber eller lider av allmänt illamående. Tips från coacherna och bibliotekarierna Annika Hermele och Caroline Karlsson på Stockholms Stadsbibliotek.

Podd: Sch! Om bokcirklar
Inspiration för dig som är med i en bokcirkel eller skulle vilja vara. Från Mina Bibliotek, Umeå.

Bok: Läsecirkelns lilla hjälpreda av Immi Lundin, 2017.
användbar hjälpreda för alla bokläsare och läsecirklar. Immi Lundin har under många år varit engagerad som föreläsare och inspiratör för läsecirklar, såväl på bibliotek som privat. Hon utgår från två viktiga ingredienser: CIRKELGLÄDJE hur man skapar och utvecklar en läsecirkel tillsammans med andra, och LÄSTIPS att utgå ifrån när man ska diskutera en boken alla läst. 

För att posta en kommentar behöver du logga in på Folkbildningsnätet.