Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Noveller - högläsningstips

I högsläsningssituationen handlar det mycket om när, var och hur. Hur stor är gruppen, hur väl känner du den? Var kan vi få bäst koncentration? Här är några av våra novelltips som kan funka att läsa högt. 

Att läsa novellen högt för sig själv innan mötet med lyssnarna är viktigt. Dels får du reda på hur lång tid novellen tar att läsa, du märker var det hänger sig, du kan slå upp ord och uttal innan och du slipper ovälkomna överraskningar under läsningen.

Här kommer några av Karina Roloffs tips:

Märit av Astrid Lindgren, Novellix förlag. Märit är en liten prinsessa som ska dö, det får man veta från början. Kanske är hon inte någon riktig prinsessa, men ett barn som är beredd att dö för någon annan. En grym och sorglig historia om stark kärlek och död. (Och oj, vilken bra författare Astrid Lindgren var!)

Hägring av Oline Stig, Novellix förlag. En grupp människor har en gemensam Facebookvän som fascinerar dem mycket. Hon är vacker och spännande: "Ovanlig kvinna, mycket intelligent och underhållande". Vännerna vill gärna träffa henne i verkligheten, och spårar henne till en lägenhet i Lund.

I tidskriften Karavan finns det ofta bra noveller. Till exempel De andras kalas av Liliana Heker i Karavan nr 4, 2012. Det är barnkalas i en fin familj och tjänstekvinnans dotter är bjuden, vilket är oväntat. Nästa vecka ska jag läsaKalabalik kring en valfisk av Eraclio Zepeda från det senaste numret, nr 1, 2015. Morfar som är fiskare fångar en enorm fisk, en riktig val, på sin fisketur.

Brun morgon av Franck Pavloff. En diktatur växer fram utan att människor riktigt förstår vad som händer. "Det knackar på dörren. Så tidigt på morgonen! Det har aldrig hänt förut. Jag är rädd. Solen har gått upp, det är ännu brunt där utanför. Men sluta banka så där! Jag kommer."

Busschauffören som tänkte att vafan av Tage Danielsson, ur Sagor för barn över 18 år. Busschauffören tröttnar på sin vanliga rutt i Stockholmstrafiken och drar söderut med bussen. En passagerare råkar följa med på turen. Vad som helst kan hända. Jag önskar att det hade varit en sann historia.

Den första kärleken ur Bok av Tage Danielsson. En fin kärlekssaga.

Morbror Ruben av Selma Lagerlöf. Jag hittade en förenklad variant av historien om morbror Ruben som plågar generation efter generation av barn i en familj, sedan han förkylt sig på en trapp vid fyra års ålder, blivit sjuk och dött.

Felicia av Sara Olausson. En seriebok om bakgrunden till vänskapen mellan fattiga Felicia från Rumänien och tecknaren Sara. En sann och sorglig historia med ljusa glimtar. Här hade alla i gruppen varsitt eget exemplar, så de kunde se bilderna medan jag läste.

Låt de gamla drömmarna dö av John Ajvide Lindqvist i boken Låt de gamla drömmarna dö. "Let the right one in, let the old dreams die" är textrader i en låt av Morrissey. Vad hände med Oskar och Eli efter det brutala slutet i badhuset i Låt den rätte komma in? Här skymtar de i bakgrunden, medan en polis och en tågkonduktör som mött dem och påverkats av dem är huvudpersoner. En fin kärleksskildring.  

Fler noveller för högsläsning

Elda telefonkataloger av John Ajvide Lindqvist, publicerad i färdlektyr 2006

Oändrat oändlig av Jonas Hassen Khemiri, ur samlingen "Invasion".
Novellen vann SR:s novellpris 2008.

Serenader två av Peter Kihlgård
Den lyckligaste människan i världen. Fundera gärna över första meningen, drastisk och klurig.
Vit är en liten pärla. Om en far som gör stor sak av att ta sin medicin så att hans son ser det varje morgon.
Relationer återkommer som i Schyssta pappan. Här drar det iväg åt det burleska och pinsamt outhärdliga. Det finns en del berättelser från skog och mark. En kort som stannat i minnet den om mannen som sitter i sin skoter och tänker sig skjuta en mink. Men så knakar isen... Novellen heter Fyrtiofjärde sången.
Bengts jul börjar mitt i en mening och klarhet i det hela får jag på slutet och då blir det lite av en aha-upplevelse. Den hade jag velat få uppläst på dialekt, kan bara inte komma på vilken.

Överraskningen av Stig Dagerman

Novellsamlingar där det finns bra högläsningsnoveller

Ãlskar, Ãlskar inte : nordiska ungdomsnoveller

I boken Människosaker finns fina noveller

För de läsovana kan man läsa högt tillsammans ur en bok med kort text. En som har funkat är Festen av Catrin Ankh.