Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Läsa högt - tips för dig som vill testa

Skådespelare anlitas gärna för att läsa in ljudböcker. Här har vi samlat några proffstips för dig som vill prova att läsa högt inför en grupp.

Läsa högt - tips för dig som vill testa

Val av text
Välj gärna en text du tycker om, det blir lättare när du får förmedla något du är förtjust i. Här kan det vara dags att fundera på hur lång tid texten tar att läsa. Ska du läsa vid flera tillfällen, eller bara välja ett avsnitt?


Läs helst igenom hela texten innan och läs noggrant.
Att lära känna miljön, stämningen och gestalterna lägger en bra grund och bidrar till att du känner dig säkrare. 

Var inte rädd för att stryka under.
Vid genomläsningen märker du ut namn på städer eller annnat där du är osäker på uttalet. Kolla sedan upp dem. Det kan också vara en god idé att markera ord eller meningar för att minnas betoningar.

Provläs sedan högt.
Att läsa tyst går mycket fortare än att läsa högt och det är viktigt att höra hur du själv låter. I början kan det låta lite stelt men övning ger färdighet. Lyssna gärna på en ljudbok och tänk på hur uppläsaren hanterar pauseringar och rytm.

Nu är det dags för själva uppläsningen
Värm upp rösten en stund innan. Om du använder stol, tänk på hur du sitter. Sitt gärna långt in på stolen, inte på kanten, då känner du dig säkrare. Läs långsamt och försök lyfta blicken, ögonkontakt med publiken skapar kontakt en kontakt du kan  utnyttja när du vill förstärka något i texten. Om du kan hantera att lyfta blicken kommer du att märka att något händer i rummet, en särskild slags stämning skapas. Magiskt! 

Gestaltningen
Det skall låta som att du menar allvar, att det är på riktigt, men du behöver inte förställa dig. Tänk att det är just dig och din röst som man vill lyssna på.

Eftersom du läst texten innan vet du vid vilka avsnitt du behöver betona eller när du bör läsa långsammare och något mjukare. Tänk på att det du skapar ska ha lagom med kraft, variationen i uppläsningen skapar en rytm som gör att det bli roligare att lyssna på dig.

Den som lyssnar får bilder inom sig som du hjälper till att skapa. Det är ganska fantastiskt.

Lycka till med din hägläsning!