Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Pedagogiskt upplägg Träd och Trä

Här kan du läsa lite om hur vi jobbat med skogen som ett sätt att lära sig mer om både sig själv och om svensk kultur, historia och natur.

Här är delar av det studiematerial jag använt till en grupp på Södra Stockholms fhsk som läser upp sin nivå i svenska för att söka Allmän linje.

Vi jobbar med temat "Träd och trä" där vi lär känna de 15 vanligaste svenska skogsträden, som finns inom 10 minuters promenad från skolan. Vi slöjdar olika föremål, som köksredskap, i några av de mjukare trädslagen och tränar på karvsnitt. Vi har tittat på en skiva av en tall och beräknat åldern genom årsringarna till ca 180 år. Sedan har vi markerat upp viktiga händelser under trädets levnad och insett att det var gammalt redan när Första världskriget bröt ut. Vi har försökt lära oss något om klimatet under tallens levnad genom att studera bredden på vår/sommar-veden under olika år.

Deltagarna har tränat sig på muntligt berättande genom att alla har fått dela sina minnen av ett träd medan vi suttit och täljt. Det kan vara ett träd från barndomen eller från en resa man gjort. Det blev många fina berättelser om mötesplatser, kärlek, vila, traditioner och mat.

Under slöjdandet dök frågor upp som ”Hur kan IKEA sälja saker så billigt?”, eftersom ingen av våra deltagare var särskilt sugna på att sälja sitt köksredskap för en tia. Vi kom då in på global tillverkning utifrån produktionskostnad och olika tillverkningstekniker som massproducerad maskinell tillverkning kontra handgjort. Under arbetet har det passat bra att träna namnen på olika tekniker(såga, skära, tälja, klyva, borra) och verktyg. Vi har jobbat med verbens olika tempusformer och komparerat adjektiv som hård, tung, vass, slö, mjuk, trött, stel m.m.

Flera deltagare fick blodad tand(utöver ett och annat blodigt finger) och blev mycket sugna på att söka olika hantverksutbildningar. De blev stolta över att ha tillverkat något helt själva och för alla i gruppen var det första gången de täljde. En deltagare ville springa hem och visa hela sin familj vad hon gjort och skämdes samtidigt över hur hon tidigare behandlat sina barns slöjdalster när de kommit hem från skolan.

Vi har även tillverkat och löst korsord med gratisprogrammet eclipsecrossword.com om trädets olika delar och som ett sätt att lära oss skogsträden. Vi tog en promenad till skogen och jag pekade på ett träd och berättade att ”det här är vågrätt 2” och sedan berättade jag om trädets kännetecken i bark, knopp eller löv. Vi passade även på att lära oss om Allemansrättens olika delar.

Sista veckan ska vi tälja oss glasskedar, gå tillbaka ut till skogsgläntan igen och repetera träden och äta glass i solskenet bland den nyutslagna liljekonvaljen.

 

/Magnus Johansson

Södra Stockholms Folkhögskola.