Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Stickning: Tvåändsstickad vante (medelsvår) pdf

En beskrivning på tvåändsstickad vante, enkel modell och enkel stickvariant.

Stickning: Tvåändsstickad vante (medelsvår) pdf

Denna vante stickas på ett enkelt sätt. Jag väljer att göra en vanlig uppläggning korsvis med två färger på garnändarna.

Du som vill lära dig att lägga upp och sticka på det "riktiga" sättet hänvisar jag till boken "Tvåändsstickning" av Kerstin Jönsson, Ariadne förlag, isbn: 91-631-4211-2. 

Principen med tvåändsstickning är att sticka med två färger eller två garnändar i samma färg. Man stickar bara en maska med den ena färgen och sedan en maska med den andra. Samtidigt snor man garnet, så att en "snodd" av garnerna uppstår på baksidan av arbetet. Resultatet blir en stickning som är fast och oelastisk men slitstark. En vante i tvåändsstickning är skön att bära när det blåser snålt. 

Metoden är mycket gammal och har en helt egen uppläggningsprocess. En av metodens egenheter är de s.k. krusvarven där man låter den "inte-arbetande" garnänden går framför arbetet istället för bakom och på så sätt bilda ett streck i ytan. Det blir mycket effektfullt när man stickar med bara en färg. 

Har du kommentarer och frågor om detta material? Maila mig!

ingrid.sturesson@kalix.fhsk.se