Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Materialskolan - olika typer av textila material

Men vad är egentligen polyester? Hur tillverkas hampa och vilka material är gjorda av plast? Här kan du lära dej mer om olika textila material.

Kläder kan vara gjorda av både naturfibrer och konstfibrer. Naturfibrer kommer antingen från växtriket, till exempel bomull och lin, eller från djurriket, till exempel silke eller ull. Konstfibrer är just konstgjorda fibrer. Regenererade fibrer är ett exempel på konstfibrer som är utvunnet ur ett naturmaterial, oftast trämassa från gran. Där är viskos och lyocell vanliga exempel. Syntetfibrer skapas på rent kemisk väg och är en slags plast, och kommer alltså från olja. Det vanligaste exemplet är polyester. 

Som en tumregel bör kläder inte innehålla blandningar från fler än tre material. Blandade material är nämligen mycket svårare att återvinna och dessutom blir de mer noppiga.