Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Filtning med tyg

Här får du lära dig hur man filtar ihop ull med tyg. Det blir ett härligt material, som går att sy av, att brodera och applicera på.

Filtning med tyg

Att filta med tyg  är en ganska ny metod. Den kommer ursprungligen från Austaralien och uppfinnarna är två kvinnor, den ena japanska. Metoden heter från början Nunofelt och betyder tygfilt (nuno = tyg på japanska). Materialet i Nunofelt är sidentyg och merinoull (den finaste ullen i världen). Slutresultatet blir en tygfilt som man kan ha närmast kroppen. Den är tunn och smidig och mycket behaglig i finare plagg. 

Fascinationen med Nunofelt är att den kan formas nästan hur som helst, så plaggen blir helt unika och fantastiskt vackra. 

Vi använder kardflor från Wåhlstedts och vilket glest tyg som helst. Det blir mycket kraftigare och lämpar sig till väskor, kassar, sittunderlag och till och med mattor. Att brodera fritt på tygfilt är jätteroligt och mycket tacksamt.