På Samer.se hittar du det mesta om samer och samisk kultur, historia, de olika språken och politik. Samer.se är från Samiskt informationscentrum som har i uppdrag är att öka människors kunskaper om samer och samisk kultur. Fakta, som även finns som lättläst text, kompletteras ofta med ljudfiler och bilder. Sidorna innehåller även en nyhetsfunktion samt tips på vidare läsning. Ingångar via rubrikerna i övre listen. Här följer en kort introduktion om Sapmi, filmen är ca 3,30 min.
VIDEO
Lärarmaterial
SO-rummets artikel om Samer med tips på vidare läsning
Informationsmaterial att ladda ner från Samer.seIditsilba är en kort film om Májjen som är stolt över sin mössa, till formen liknar den ett horn och alla kvinnor i hennes renskötande familj bär en sådan. Men kyrkans män tänker i andra banor; för dem påminner mössornas form om djävulens horn, så de måste bort! UR Skola, ca 11 min.
Samernas historia
Samernas tid Det här är berättelsen om norra Europas urfolk och deras historia. Samernas historia, som är intimt sammankopplad med Sveriges historia, är okänd för de flesta. Samerna anpassade sig tidigt till en karg omgivning och byggde upp en jakt- och fångstexpertis som gjorde dem till viktiga handelspartners under vikingatiden. Serien beskriver hur samerna påverkades av kyrkans våldsamma kristningsprocess och av nationalstaternas kolonisation av de samiska markerna UR-serie i tre delar, á 58 min, med arbetsmaterial att ladda ner.
Lappmarksgränsen i Sverige fastställdes i mitten av 1700-talet. Det var en gräns mellan det inland där samerna länge varit ensamma invånare och det kustland där svenska och finska bönder brukat jorden sedan hundratals år tillbaka.
Rasism mot och diskriminering mot samer Den mörka delen av samernas historia har fått förnyad aktualitet genom filmen Sameblod.För den som vill fördjupa sig i samernas historia med betoning på hur de diskriminerats finns material på Levande Historia.
Samiska - ett minoritetsspråk
Samiska talas i de norra delarna av Norge, Sverige och Finland samt i Ryssland på Kolahalvön. Av de uppskattningsvis 70 000 samer som finns i hela området talar inte alla samiska. Men många gör det, och den stora majoriteten av dessa talar nordsamiska. Om samiska från Institutet för Språk och FolkminnenSverige ett mångspråkigt land är diskussionsfrågor i förslagsvis ämnet svenska. Ett lektionstips från Natur & Kultur
Boktips
Ett urval romaner som berör eller utspelar sig i Sapmi
Fördjupning
De milsvida folkens historia I övre Norrland omkring 1650 fanns det skogssamer från Kemi lappmark i öster ned till skogslandet som omger Ångermanälven och dess biflöden i söder. Om detta och mycket annat står att läsa i den första avhandlingen om skogssamerna i ämnet historia. Författare: Bertil Marklund, Umeå universitet, 2015.
Samernas rätt till land och vatten är en het och omdiskuterad fråga. Frågan inte riktigt löst och den är också anledningen till att Sverige ännu inte ratificerat ILO-konvention 169 om urfolks rättigheter. Sametinget: Om ILO 169
---Kartbilden högst upp är ritad av Anders Suneson