Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Tanzania - Böcker, länkar och statistik

Sammanställning gjord av Linda Rosén, lärare på Färnebo folkhögskola med mångårig erfarenhet av att leda kurser till Tanzania

Skönlitteratur
Bränd Jord av Elieshi Lema - (Tranan 2004) En bok om kärlek. Kärlek mellan mor och dotter, syster och bror, kvinna och man. En kärlekshistoria i kläm mellan traditionella och moderna värderingar. Boken som utmanar det traditionella Tanzanias könsroller utspelar sig i Dar es Salaam och är skriven av en tanzansk författare.
Valarna i Tanganyikasjön av Lennart Hagefors - (Norstedts 1985) En suggestiv berättelse om Stanleys expedition i Östafrika för att finna Dr. Livingstone vid 1800-talets slut. Resan tar sin början på Zanzibar och slutar vid Tanganyikasjöns stränder. Berättelsen tar avstamp i historiska händelser men berättas skönlitterärt och med fiktiv grund.
Reseberätelser Ebenholts av Ryszard Kapuscinski - (Bonniers) För fyrtio år sedan for en ung polsk historiker till Afrika. Han ville med egna ögon se historien komma till. Självständighetsvågen har just börjat svalla bland kolonialstaternas Afrika. Han blir Polens enda utrikeskorrespondent på plats på den afrikanska kontineneten. Ebenholts är en sorts sammanfattning av Kapuscinskis afrikanska erfarenheter. I flera av bokens kapitel beskrivs viktiga delar av Tanzanias historia sedan självständigheten.
Resan till Kilimanjaro och Resa i skuggan av Anders Ehnmark - (Nordstedts 1993 och 1995) Vid tiden för självständighetskamp och befrielse i Afrika besökte Anders Ehnmark bl.a. Tanzania. I dessa två böcker återvänder han och resonerar och filosoferar kringa anledningen till att befrielsens frontfigurer oftast misslyckats totalt med att förvalta folkets frihet från sina positioner som statsmän. Ehnmark beskriver det han ser utfrån ett mångfacetterat perspektiv och ger oss en glimt av ett levande Afrika som en motbild till den döende kontinenent som vi möter i media.
När elefanter dansar av Barbara Voors - (Wahlström & Widstrand 2001) Boken är en litterär reseberättelse om Tanzania. Barbara Voors beskriver sitt första möte med Tanzania men resonerar också kring frågor som fattigdom, utveckling och kulturmöten. Boken ger även en bra introduktion till Tanzanias historia.

Facklitteratur
Mwalimu - The influence of Nyerere Colin Legum & Geoffrey Mmari (red) - (Britain-Tanzania Society 1995) En antologi om Nyerere som ger en bild av många olika aspekter på Tanzanias samhälle under hans levnadstid. Olika författare, forskare och politiker ger i olika kapitel en personlig betraktelse av Nyerere och hans inflytande på och betydelse för politik och samhälle i Tanzania.

Officiella Websidor
Tanzanias officiella hemsida Här finns ganska omfattande information om de flesta sektorer (utbildning, genus, ekonomi, utveckling osv.) i samhället samt en del statistik och nyheter.
Tanzanias parlament Information om parlamentet och om nya lagar, lagförslag och andra politiska nyheter.

Media
The East African En östafrikansk nyhetstidning med veckoupplaga som håller hög kvalité i jämförelse med de tanzaniska tidningarna.
The Express Online Tanzansk nyhetstidning med veckoupplaga.
IPP Media Tanzanias stora nyhetsportal. 

Internationella organisationer och andra informationskällor
Nordiska Afrikainstitutet Här finns en bra länksamlig till Tanzania och andra afrikanska länder. Du kan nå institutets bibliotekskatalog via sidan och här finns också information om nya böcker om Afrika samt föreläsningar på institutet (som ligger i Uppsala).
Tanzania online Nätbaserad databas med dokument om utvecklingsreslaterade frågor. FN och Tanzanias regering står bakom initiativet till portalen som drivs med ekonomiskt stöd från världsbanken.
CIA Factbook CIA's faktasamling med aktuell statistik om världens alla länder. Klicka på The World factbook i menyn under rubriken Library & Reference, väl inne på sidan väljer man Tanzania i rutan för choose country.
FN´s Program för utveckling och dess årliga rapporter På denna sida får du klicka dig fram bland informationen. Det kan ta en stund och det tar ett tag lära sig hur sidan är uppbygd, men det kan vara värt det. En del rapporter finns att ladda ner i komplett skick som pdf-filer.
Världsbanken Klicka på länder och regioner och välj sedan Tanzania. På sidan finns länkar till rapporter och statistik.