Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Jämför levnadsvillkor

Att våra levnadsvillkor är olika beroende på var vi lever får man svart på vitt på om man använder någon av de interaktiva sidor vi visar här nedan och avslutar med ett förslag på hur du sedan kan presentera dina nyvunna kunskaper.

 

Att jämföra med hur andra har det ger direkta insikter som går bortom statistiken, även om det är just statistik som möjliggjort de här sidorna. 

Dollar Street

Se hur människor verkligen lever. Du kan ställa in olika parametrar som; fattigast - rikast, land eller storlek på familjen. Dollar Street bygger på besök hos 264 familjer i 50 länder. Mycket åskådligt. 

Anna Rosling Rönnlund från Gapminder har skapat Dollar Street.

If it were my home

Börja med att välja land. Omedelbart dyker landets storlek upp över Sverige. Sidan Ifitweremyhome fångar upp i vilket land du befinner dig, vilket går att ändra om du vill jämföra två andra länder. I nästa steg kan du välja bland en mängd variabler som rör levnadsomständigheter under rubriken:
"If .... were your home instead of Sweden you would.."
Om du sedan klickar på uppgifterna expanderar rutan och du får mer information och källhänvisningar. Tillsammans skapar upplysningarna samtidigt en bild av landet som helhet. Från Royal Oak Interactive Inc.

Världskoll

Har du tänkt på vem du skulle ha varit om du var född någon annanstans? Under Fokus högst upp på sidan kan du på ett enkelt sätt få reda just precis på det. Välj bland olika fokusområden som; Födslar, fattigdom, skola, konsumtion med flera.

Lärarmaterial finns på sidan. Världskoll finns också som app. 
Missa inte Världskolls quiz
där du kan testa din kunskaper om läget i världen

Världskoll drivs av svenska FN förbundet

Livets lotteri

På Rädda barnens sida Livets lotteri öppnas ett snurrande tombolahjul där du kan välja födelseland. Ett drastiskt men slående sätt att illustrera ojämlikheten i världen.  Sidan fokuserar på vad för slags risker som finns, eller inte finns, från den stund ett barn föds i ett särskilt land.

Om du ska presentera dina nya kunskaper

Vill du sammanfatta det du lärt dig kan du göra tydliga och intresseväckande informationsblad med hjälp av informationsgrafik. Tjänsterna har en gratisvariant som delvis är begränsad men där du ändå kan testa och skapa grafik.

En är: infogr.am. Med infogr.am skapar du enkelt och gratis infografik som gör din information levande. Du kan välja på ett antal förutbestämda teman och sedan väljer du enkelt in de moduler du vill ha, exempelvis diagram, kartor, bilder, videor, illustrationer med mera

En annan i gratisversion är Piktochart. Det är också en tjänst som gör det enkelt att förvandla information till en historia genom att skapa infografik.