Ett urval ämnesartiklar

Nya och fräscha länk- och lektionstips i olika teman. Vår förhoppning är att artiklarna skall kunna informera och i bästa fall inspirera folkbildningens pedagoger.

Agenda 2030 - temasida om hållbar utveckling
Studiematerial om de globala målen producerade av folkhögskollärare 

Allemansrätten
Vad är ok att göra när vi är i naturen? Vår allemansrätt är vida känd men kunskapen om vad som är tillåtet skiftar. Här tipsar vi om material du kan använda i olika grupper, dessutom på olika språk.

Bilder, bluffar & källkritik
Ett öppet och skärpt sinne behövs i när vi rör oss i bildflödet. Det är ingen quick-fix att leta upp och avslöja fejkade bilder men det kan vara belönande. Här kommer några användbara verktyg som kan hjälpa till att syna bildbluffarna på nätet.

Det nya medielandskapet
Det nya medielandskapet påverkar hur vi lär oss, vad vi lär oss och av vem. Det påverkar våra relationer och vårt sätt att tänka. Medie- och informationskunnighet. Fakta, utbildningspaket och filmer från seriösa aktörer. 

Frågelådor - utmärkta kunskapskällor för informationssökaren
I tider när fakta ifrågasätts fyller dessa svarstjänster en viktig funktion. Att jämföra uppgifter är en god regel när du letar information. Varför då inte börja med att få ett expertsvar? Här listar vi några av de bästa frågetjänsterna där du kan ställa en fråga eller läsa tidigare svar.

Fågelsång i skogen - men vilken fågel är det?
Men vad är det för fågelsång och vilken fjäril är det som fladdrar där borta? Sidor finns som identifierar både blommor, fåglar och fjärilar. Flera finns i app-version, behändigt i skog och mark.

Glaciärer
Vad är en glaciär och vilken betydelse har de för vårt klimat och för oss?  Sidor med praktiska övningar lämpliga för er som vill arbeta med klimat och geologi. 

Historiska kartor över Sverige på nätet
För den som vill söka efter äldre ortnamn, fornminnen eller kulturhistoria så kommer här några värdefulla tips. Användbart för släktforskare och alla som är intresserade av lokalhistoria.

Jämför levnadsvillkor
Att våra levnadsvillkor är olika beroende på var vi lever får man svart på vitt på om man använder någon av de interaktiva sidorna vi presenterar. Vi avslutar med ett förslag på hur du sedan kan presentera dina nyvunna kunskaper.

Koll på EU - åtta bra startpunkter
Här har du åtta bra sidor om du vill ha koll på vad som händer i EU eller hur våra EU-parlamentariker röstar, fackens roll, tendenser i Europa och lite till.

Konflikter i världen
Ordet konflikt har sitt ursprung i latinets Conflictus som betyder sammanstötning. Destruktiva konflikter mellan länder kan leda till krig. Vi listar sidor sidor som ger relevant information om äldre och pågående konflikter i världen.

Konspirationsteorier
Vad är konspirationsteorier och hur uppkommer de? Här presenterar vi författare och forskare med något olika tankar om varför de finns och hur de sprids.

Konst och matematik
En Fibonaccivåg sveper över nätet. Vi hakar på med intressanta tips för dig som vill tränga djupare i det gyllene snittets matematiska dimension men även för dig som vill koppla ihop matematik med konst.

Migration
var går det att hitta fakta om hur migrationen ser ut i vår värld idag.

Ny i Sverige - startplatser
Språk- och samhällsinformation för både lärare och deltagare.

Näthat
Förföljelse och mobbning på nätet har blivit ett problem. Här finns sidor och material som reder ut och stöttar i ett förebyggande arbete.

Vinklat eller fejk?
På Källkritikens dag delar vi några tips att ha i åtanke innan du läser, skriver och delar.