Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Folkbildningens öppna lärresurser 2012

Här har vi samlat de studiematerial och öppna lärresurser som producerades av folkbildare inom FlexLär 2012. Allt är fritt tillgängligt och gratis. Välkommen att prova!


Att skapa en mobil webbplats

Bild på Att skapa en mobil webbplatsMobilsida är ett studiematerial i ämnet mobila webbplatser – det vill säga hemsidor som är anpassade för besök och visning på en mobiltelefons skärm. Studiematerialet riktar sig främst till organisationer, företag eller föreningar, men fungerar för alla som önskar göra sin traditionella webbplats anpassad för mobiltelefonen.

Producerat av:
Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län
Jimmy Olsson 

Bild på blå pil Läs mer om studiematerialet


Filmkrets

Bild på Filmkrets hemsidaSerien består av filmade studiosamtal med professionella och erfarana personer - yrkesverksamma i Sveriges Film- och TV-branch - som ger grundläggande tips och tricks till dig som aldrig tidigare har gjort film – eller som nyligen har börjat med filmproduktion.
 
Till varje program finns även PDF-dokument med övningsuppgifter som med fördel kan användas då du ska göra din första film.

Producerat av:
Kulturens Bildningsverksamhet
Marita Lobler 

Bild på blå pil Läs mer om studiematerialet


Fria WikinBild på Fria Programvarorwikin

En webbsida där man kan dela och skapa innehåll om Fria programvaror som andra kan ha nytta av. På webbsidan finns ett flertal olika separata wikis, det vill säga sökbara webbplatser där sidorna enkelt och snabbt kan redigeras av besökarna själva via ett webbgränssnitt. 

Producerat av:
Glokala Folkhögskolan
Jörgen Qvartsenklint

Bild på blå pil Läs mer om webbsidan


Frisk och fri

Bild på Frisk och fris hemsidaFrisk & fri är ett studiematerial kring ätstörningar som berör pedagog- eller ledarrollen när man arbetar med unga. Innehållet på den här sajten bidrar med information och kunskap om hur man ska arbeta med- och förebyggande mot ätstörningar.

Producerat av:
Sensus studieförbund
Johanna Krook och Katharina Persson

Bild på blå pil Läs mer om studiematerialet


Friskvårdsverkstan

Bild på Friskvårdsverkstans hemsidaEtt studiematerial som ger underlag för egen reflektion och för diskussion med andra kring olika faktorer som påverkar hälsan och välmåendet, och som därmed påverkar möjligheterna att kunna fokusera och prestera bra vid studier, arbete eller  andra aktiviteter. 

Producerat av:
Skarpnäcks folkhögskola
Sofie Sandholm

Bild på blå pil Läs mer om studiematerialet


Glaseramera

Bild på Glaserameras hemsidaEn webbsida som är ett virtuellt och webbaserat undervisningsmaterial om stengodsglasyrer. Materialet riktar sig till alla som är intresserade av att lära sig om glasyrer och till dem som undervisar i keramik på folkhögskolor och studieförbund.

Producerat av:
Leksands folkhögskola
Mats Svensson

Bild på blå pil Läs mer om webbsidan


Grundläggande färg och materiallära - Akryl

Bild på Grundläggande färg och materiallära akrylLärresursen är tänkt som ett läromedel i all kreativ verksamhet och innehåller bland annat filmer om hur man blandar färg och hur man använder färg och material. Som lärare/pedagog kan man använda materialet som ett komplement i undervisningen inom all konstnärligt skapande.

Producerat av:
Hällefors folkhögskola
Maria Hernfridsson

Bild på blå pil Läs mer om lärresursen


Nätpedagogwikin

Bild på Nätpedagogwikins loggaNätpedagogwikin är en wiki som samlar förklaringar av nätpedagogiska termer samt ord och begrepp inom nätkommunikation. Alla är välkomna att bidra genom att skapa eller redigera artiklar.

Producerat av:
Västerås folkhögskola
Mathias Anbäcken

Bild på blå pil Läs mer om wikin


Skriv ditt liv

Bild på Skriv ditt livs hemsidaEtt digital studiematerial om självbiografiskt skrivande. Studiematerialet innehåller bland annat filmade berättelser om barndomsminnen som kan ge inspiration till skrivandet.

Producerat av:
Fridhems folkhögskola
Anne Olsson

Bild på blå pil Läs mer om studiematerialet


Stilhistoria genom tiderna

Bild på Stilhistoria genom tidernas hemsidaI studiematerialet finns filmer som visar hur stilepoker har påverkat konst, mode, arkitektur, textila material och interiörer. Att belysa att det är en tydlig skillnad mellan de olika epokerna har varit viktigt och det har också visats genom filmerna. Målgrupper är personer som studerar eller har intresse av konststilhistoria.

Producerat av:
Sunderby folkhögskola
Henny Kvamsdal

Bild på blå pil Läs mer om studiematerialet


TolkTerm

Bild på TolkTerms hemsidaEtt nätverksbaserat tolklexikon på bosniska/
kroatiska/serbiska med termer inom juridik, samhällskunskap och asyl.
Lexikonet kan byggas på med flera språk.

Producerat av:
Wiks folkhögskola
Ljiljana Erickson

Bild på blå pil Läs mer om lexikonet


Webbildning

Bild på WebbildningSex webbsända tematiska föreläsningar om aktuella internationella frågor som migration i Europa, trafficking, segregation i storstädernas förorter etcetera där man provat olika former av interaktivitet.

Producerat av:
Röda korsets folkhögskola
Rita de Castro

Bild på blå pil Läs mer om webbsidan