Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Folkbildningens öppna lärresurser 2010

Här hittar vi 18 spännande, nyfikna och framåtsyftande studiematerial gjorda av och för folkbildare inom Flexlär 2010. Öppna lärresurser (eller OER - Open Educational Resources) är öppna för alla som vill lära och och upptäcka tillsammans och på egen hand. Välkommen att prova Folkbildningens öppna lärresurser!


Då.nu

Bild på då.nuär en nätbaserad historisk tidslinje. Materialet skapar en sammanhållen och bred bild av viktiga historiska händelser i hela världen under de senaste tusen åren.

Producerat av:
Ågesta folkhögskola
Tibor Hajnal 

Bild på pilLäs mer om projektet


engagera fleraEngagera flera!

är ett material som går på djupet kring hur föreningar och organisationer kan bli bättre på medlemsrekrytering. Utgångspunkten är ett antal filmer som i olika steg berättar och visar hur man kan gå tillväga.

Producerat av:
Sensus
Angeli Sjöström och Anna Burack 

Bild på pilLäs mer om projektet

 


Ett snack om livet - Livsfrågor för tonåringar

Bild från studieförbundet Bildas hemsida

Materialet "Ett snack om livet" är ett material som är tänkt att användas i samtalsgrupper för ungdomar på nätet. Det är lika mycket en metod som ett material med specifikt innehåll. Möjligheterna är många…

Producerat av:  
Bilda Väst

Bild på pilLäs mer om projektetFolkbildningens Fria Programvaruguide

fri programvaruguide

är bl a en wikisida där alla kan medverka för att skapa pedagogiska instruktioner kring fria datorprogram som sedan publiceras på

Folkbildningsnätets Pedagogiska Resurssidor i ett mera färdigt skick.

Materialet består av enkla och tydliga guider, både gjorda för att skrivas ut och för skärmvisning med korta videofilmer.

Här ska den som känner sig lite osäker vid en dator kunna lösa de flesta behov man har som människa i informationssamhället genom öppna och fria programvaror. Materialet är även riktat till pedagoger och it-ansvariga som behöver information, tips och material i sin verksamhet.

Producerat av:
Glokala Glokala Folkhögskolan
Jörgen Qvartsenklint 

Bild på pilLäs mer om projektetleva och bo i sverige
Leva och bo i Sverige

vill vara ett multimedialt stöd för nya svenskar. Här hittar man info om sånt som är bra att veta om som ny i landet.

Producerat av:
Studiefrämjandet Södra Lappland
Anne Westman 

Bild på pilLäs mer om projektetlilla syrsan
Lilla syrsan

är en del av ett pedagogiskt koncept för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som utvecklas av Mellansels folkhögskola. Detta koncept handlar om att skapa arbetsformer och verktyg för ämnesintegrerat lärande med sång och musik som grund.

I sin nuvarande form finns material med hösttema: en egenproducerad höstlåt med video och övningsuppgifter för språkutveckling med både engelska och svenska.

Producerat av:
Mellansels folkhögskola
Annette Tholén och Jonas Nyström 

Bild på pilLäs mer om projektet

 Med mera med lera
Mera med lera

använder video för att visa hur olika drejningsmoment går till och utförs. Mats Svensson som gjort materialet är keramiklärare och med denna produktion har han förverkligat en pedagogisk idé han fick för ett bra tag sedan.

Producerat av:
Leksands folkhögskola
Mats Svensson 

Bild på pilLäs mer om projektet


MeänkielenMeänkielen Nettioppi

är nätbaserad språkkurs i meänkieli. Det finns idag en mycket begränsad mängd läromedel i meänkieli och de som finns vänder sig i första hand till barn. Tanken med Meänkielen Nettioppi har varit att ta fram ett läromedel som riktar sig till vuxenstuderande.

Producerat av:
Tornedalens folkhögskola
Irene Muskos 

Bild på pilLäs mer om projektetbild på nio folkbildare
Nio folkbildare

Projekt där man med hjälp av rörlig media tecknade porträtt av nio personer i folkbildningens tjänst som inom loppet av några år gick i pension. För att ta vara på all samlad kunskap inom folkbildningsarbete gjordes ett antal videofilmer där lärarna fick berätta om sina erfarenheter, sin syn på folkbildning och vad framtiden kan tänkas erbjuda kommande deltagare och lärare.

Producerat av: 
Åsa folkhögskola
Lars-Åke Holmgren 

Bild på pilLäs mer om projektet

 


opinionsbilda lokaltOpinionsbilda lokalt –

så lyckas ni!

är ett inspirationsmaterial där vi i ett antal filmer möter människor som lyckats nå ut med enkla medel.

Producerat av:
Sensus
Angeli Sjöström och Anna Burack 

Bild på pilLäs mer om projektet

 


QMadeQMade

fokuserar på kvinnligt hantverk och handarbeten. Hallandssöm, nåltovning och finnväv är bara några av de hantverkstyper man kan lära mer om.

Producerat av:
Studieförbundet Vuxenskolan i Falkenberg
Lotta Callander 

Bild på pilLäs mer om projektet

 

 


Schysst matSchysst mat

sätter fokus på hållbarhetsfrågor och våra möjligheter att skapa förändring. Mat är en aktuell fråga som diskuteras både globalt och lokalt. I dag finns en ökad medvetenhet om hur det vi äter påverkar såväl klimat som hälsa.

Men vad ska man göra i denna snåriga matvärld för att äta schysst mat? Med det här materialet får du inspiration och vägledning om hur du kan välja att äta, handla och odla på ett sätt som är bra både för dig och klimatet.

OBS - Schysst mat är gjort som en klickbar pdf. Klicka på bilderna för att titta på filmerna.

Producerat av:
SV Stockholm
Eva Odelius-Hennevelt 

Bild på pilLäs mer om projektet


Sociala mediaSociala med!er

vill ge oerfarna internetanvändare möjligheter att skapa sig en grundläggande kunskap om vår tids sociala medier som Facebook, Youtube, Twitter, Bloggar och mycket mer.

Materialet innehåller inspirerande filmer vilka tillsammans med förklarande uppgifter erbjuder allt man behöver för att komma igång med sociala medier.

Producerat av:
Studieförbundet Vuxenskolan, Södra Mellansverige
Jimmy Olsson 

Bild på pilLäs mer om projektet

 


SurdegsbakningSurdegsbakning för hemmabagaren

 I det här studiematerialet ges en introduktion till surdegsbakning. Materialet innehåller grundläggande kunskaper om gluten, som är avgörande för att få bra resultat på brödbaket.

Här finns också instruktioner för att göra egna surdegar och analysera dem för att veta om de är mogna att baka med. Som sista moment i kursmaterialet finns ett avsnitt om hur man gör om jästrecept till surdegsrecept.

Målet med studiematerialet är att vem som helst som är intresserad ska kunna bli en surdegsbagare hemma i sitt eget kök!

Producerat av:
Studiefrämjandet i Uppsala län
Sofia Blomberg & Håkan Wester 

Bild på pilLäs mer om projektet


TystnadTystnad

här får du möta Lena, en helt vanlig kvinna med man och tre barn. Det började som sann kärlek, men utvecklades till rädsla och utsatthet.

I nio filmer hoppas vi synliggöra det "Tysta våldet", det våld som aldrig hörs, aldrig syns, men som allt för många upplever.

Materialet är i första hand för dig som känner någon som du tror är drabbad. Någon som du skulle vilja hjälpa, men inte vet hur du skall göra!

Producerat av: Studieförbundet Vuxenskolan Burträsk

Bild på pilLäs mer om projektet


VoteITVoteIT

är ett nätbaserat verktyg för att att kunna genomföra olika typer av föreningsmöten direkt via Internet. Behovet finns, inte minst bland ungdomsorganisationer som Sverok vilka också är en viktig part i projektet.

Producerat av:
Studiefrämjandet, riksförbundet
Hanna Jonsson 

Bild på pilLäs mer om projektet


webquest

Webquest

är en webbaserad modell för problembaserat lärande uppbyggd av ett antal moment. Detta material är både ett ett innehåll och en metod - på samma gång. Ta del av materialet, inspireras och skapa sedan egna webquests.

Producerat av:
Bergslagens folkhögskola
Janne Pettersson 

Bild på pilLäs mer om projektet