Denna webbplats (folkbildning.net) uppdateras inte längre efter den 30 juni 2019. Befintligt innehåll går dock fortfarande att nå och kan användas i folkhögskolornas verksamhet. För aktuell information kring Sveriges folkhögskolor besök www.sverigesfolkhogskolor.se.

Nivå 1 - Teknik att använda för att skapa filmade flippar

Vad behövs för att skapa en filmad flipp?

Nivå 1 - Teknik att använda för att skapa filmade flippar

 

Ett media som ofta används för att skapa flippar är filmen. När en skapar flippar är det några saker att tänka på för att de skall bli "tittvänliga", och för att det skall bli några över huvud taget!

Var medveten om kärnan i det som skall sägas.

Gör korta filmer. Runt 10 minuter är maximalt. Om det är möjligt så dela gärna upp dem i kortare klipp med namn som tydliggör vad flippen handlar om. På så vis blir det lättare att gå till det en vill titta på.

Börja i det lilla och skapa några klipp för att bli van med sättet att jobba. De första klippen behöver förmodligen göras om ett antal gånger, just som de första lektionsplaneringarna, presentationerna och annat som görs för första gången tar extra mycket tid.

Sätt ambitionsnivån till "okej". Blir strävan att göra riktigt bra filmer är risken att det inte blir några filmer alls!

Fundera på hur de skall visas. Ska de vara endast för en specifik kurs? Då kanske det bästa är att lägga dem i en konferens eller community på FirstClass. De streamas då direkt när en deltagare klickar på dem.

Eller vill du lägga till lite förklarande text eller kanske bädda in dem i ett meddelande? Då kan de ligga på Resurssidorna eller vara offentliga på YouTube. En del är kanske inte bekväma med eller vill av andra skäl inte göra materialet offentligt på YouTube, då är kanske Resurssidorna att föredra. Vid länkarna nedan om att filma med mobilen och att göra skärmfilmer finns beskrivningar av hur filmer kan publiceras. 

Olika tekniker för att skapa film

Filmer kan skapas med olika tekniker, alla med sina för och nackdelar. Filmkameran ger ofta bäst kvalitet, men det  exempelvis filmkamera, dator och telefonen. Här är länkar till några material där olika tekniker gås igenom.

Mobilkamera

Kameran i mobiltelefonen ger ofta ganska bra filmer. Den ger också en möjlighet att vara rörlig och filma olika saker och på olika platser för att sedan ganska enkelt publicera filmerna.

Under länken nedan är en kort kurs om att använda mobilen för filmning.

http://www.folkbildning.net/amnen/media-it/video/filma-med-mobilen1/

Skärminspelningar

Datorn kan både användas för att spela in vad som är på skärmen och spela in föreläsaren. Det går också ganska lätt att redigera filmerna och lägga till material efteråt om så önskas.

Under länken nedan är en kort kurs i att göra skärminspelningar.

http://www.folkbildning.net/amnen/media-it/video/om-att-gora-skarminspelningar1/

Videomaten

Skall du berätta något och kanske visa något framför kameran kan den lättanvända Videomaten vara en lösning.

Vill du ha lite tips om att använda den så finns en sida med lite "att tänka på" under länken.

http://folkbildning.net/amnen/media-it/video/videomaten-inspelningar-med-din-webbkamera1/