Pedagogiska resurser för möten och lärande

Folkbildningsnätet är en gemensam resurs för dig som arbetar eller studerar på någon av landets folkhögskolor. Här finns program och tjänster för kommunikation och lärande, studiematerial, artiklar, UR:s radio- och tv-program och mycket mer.

Svenskarna och internet 2017

Bild från Internetstiftelsen

Alla unga hänger på Youtube och fyra av fem svenskar använder sociala medier, framför allt Facebook. Och så använder nästan alla svenskar internet, fyra av fem 2-åringar. Det är bara de allra äldsta som inte är med. Nätet har blivit vår viktigaste informationskälla men vi gör annat också; kollar på bostäder, handlar, snackar och dejtar.

Årets rapport visar också att unga är bättre på källkritik än äldre svenskar. De som delar mest på Facebook utan att kolla sin information är över sextio år. Detta och mycket mer intressant om vårt beteende på nätet kan du läsa i den årliga rapporten som finns att läsa direkt eller ladda ner.

Nerladdningsbar version hittar du här . http://www.soi2017.se/

Tjänster

Visa alla tjänster

Aktuellt

Mänskliga rättigheter - lärarmaterial inför FN-dagen 24 oktober
Artikel
Mänskliga rättigheter - lärarmaterial inför FN-dagen 24 oktober

De mänskliga rättigheterna gäller över hela världen oavsett land, kultur eller specifik situation. Vi har gjort en samlad sida med material för pedagoger om mänskliga rättigheter eller MR som de också kallas.

Källa:

Sägenkartan
Webbsida
Sägenkartan

I Sägenkartan kan man läsa äldre berättelser om jättekast men också om häxor, näcken samt möten med både tomtar, varulvar och självaste Djävulen. Via en karta kan man kika in och se hur många berättelser det finns från din hembygd.

Källa:

Vad händer på Folkbildningsnätet?
Artikel
Vad händer på Folkbildningsnätet?

Folkbildningsnätet är ett av flera uppdrag för FSO. Under 2017 pågår en omställning och utvärdering av vilken verksamhet som ska bedrivas inom ramen för uppdraget. Här följer i korthet något av det som är beslutat.

Källa:

Fler rekommenderade lärobjekt

Utvalt från UR

Hur får nyanlända elever en bra början?
Video

Hur får nyanlända elever en bra början?

Vad ska man tänka på som lärare när man undervisar nyanlända elever? Vad säger forskningen? 

Zygmunt Bauman
Video

Zygmunt Bauman

Intervju med sociologen Zygmunt Bauman om bland annat Europas framtid, sin beundran för påven Franciskus, Facebook och om att man måste prata med människor som inte tycker som man själv. Intervjuare: Björn Wiman.

Stötta de skolfrånvarande
Video

Stötta de skolfrånvarande

Marit Sahlström, projektledare på Stadsmissionens insats Oneeighty, berättar om hur man arbetar med unga som har stor eller total skolfrånvaro.

I lagets namn
Video

I lagets namn

Möt den 14-årige ungdomsdomare som har fått ta många fula ord från barnens föräldrar under matcherna.

Se alla UR-program

re:flex Nättidning för folkbildningens flexibla lärande

Folkbildningen och digitaliseringen Folkbildningen och digitaliseringen

Digitaliseringen innebär att samhället och det dagliga livet genomgår genomgripande förändringar som påverkar oss alla. Detta ställer nya krav på folkbildningens innehåll, men skapar också nya vägar att bedriva ett folkbildande arbete runt om i landet.

”Learning goes on in the head. Technology is a medium.” ”Learning goes on in the head. Technology is a medium.”

Höstens EdTech-arrangemang i Stockholm var en dag med utveckling och lärande i fokus, arrangerad för andra året i rad. Syftet är att bjuda in till samtal om lärande och utveckling, givetvis med digital utveckling i fokus..

Flexlär Öppna lärresurser

Öppna lärresurser

Öppna lärresurser, metod- och pilotprojekt. Här har du alla omgångar samlade; upptäck och inspireras av folkbildningens projektverksamhet som spänner över ett stort antal ämnen.

Läs mer om Flexlär och se digitala studiematerial

Karlsson&Schueler

Karlsson&Schueler

Podden om Folkbildningsnätet. Här möter du personerna bakom resurser och tjänster, en folkhögskolelärare eller deltagare och andra spännande personer runt Folkbildningsnätet. Karlsson och Schueler är redaktörer på Folkbildningsnätet.

FSO - folhögskolornas serviceorganisation

FSO - folhögskolornas serviceorganisation

Ambitionen med denna helt nya organisation är att skapa bästa möjliga service till folkhögskolorna i form av kommunikation och marknadsföring, utveckling och stöd i internationellt arbete.